EDGAR ALLAN POE

VÝROČÍ NAROZENÍ

Dnes je 215. výročí narození Edgara Allana Poe, jednoho z nejvýznamnějších amerických spisovatelů 19. století. Poe je známý svými hororovými, detektivními a fantastickými povídkami, básněmi a esejemi, které ovlivnily mnoho dalších autorů. Mezi jeho nejslavnější díla patří Havran, Zlatý skarabeus, Jáma a kyvadlo, Černý kocour nebo Vraždy v ulici Morgue.


Kniha Vraždy v ulici Morgue je považována za první detektivní příběh v historii literatury. V něm se objevuje postava C. Auguste Dupina, geniálního soukromého vyšetřovatele, který řeší záhadnou vraždu dvou žen v Paříži. Příběh je plný napětí, logiky a překvapivých zvratů.


Pokud máte zájem o poslech Vražd v ulici Morgue v podobě audioknihy, můžete si koupit audioknihu od Supraphonu, kterou skvěle namluvil herec Jiří Langmajer. Audioknihu najdete na této stránce. Supraphon také vydal jako audioknihu Havrana, kterou jedinečně namluvil Jiří Adamíra. Havran je Poeova nejslavnější báseň, ve které vyjadřuje svůj smutek a zoufalství nad ztrátou milované ženy.


Audioknihu Havrana i Vraždy v ulici Morgue najdete na Supraphonline: https://www.supraphonline.cz/umelec/3358-edgar-allan-poe


Nahrávky jsou také v nabídce audioknižních portálů Audiotéka a Audiolibrix.