Archivovaná verze stránky, pokračujte prosím na aktuální web.

Zemřel slavný dirigent Wolfgang Sawallisch

... svým uměním se zapsal i do zlatého fondu vydavatelství SUPRAPHON

V pátek 22. 2. 2013 ve věku 89 let zemřel ve svém domě v Grassau na jihu Bavorska přední německý dirigent a pianista Wolfgang Sawallisch. Včera to oznámila Bavorská státní opera.

Wolfgang Sawallisch během své kariéry dirigoval řadu světových orchestrů včetně České filharmonie.  Nahrával pro významná vydavatelství a od konce sedmdesátých let uskutečnil i desítku nahrávek pro SUPRAPHON.

V katalogu SUPRAPHONu se se jménem slavného dirigenta pojí legendární nahrávky Dvořákova Rekviem a Stabat Mater nahrané s Českou filharmonií v červnu 1984. Pro SUPRAPHON Sawallisch rovněž nahrál s Českou filharmonii symfonie Wolfganga Amadea Mozarta a skladby Petra Ebena a Viktora Kalabise.

Právě v těchto dnech SUPRAPHON vydává 3CD u příležitosti 90. výroční narození Viktora Kalabise, jedné z nejvýraznějších skladatelských osobností české hudby 20. století, kde do výběru z jeho symfonické a koncertantní tvorby byla zařazena nahrávka Koncertu pro housle a orchestr, v níž Českou filharmonii se sólistou Josefem Sukem vedl v roce 1980 Wolfgang Sawallisch.

Sawallisch se v roce 1957 stal nejmladším dirigentem na wagnerovském operním festivalu v Bayreuthu. V 60. letech řídil Vídeňský symfonický orchestr a v letech 1971 až 1992 působil jako hudební ředitel bavorské opery. V letech 1993 až 2003 byl hudebním ředitelem symfonického orchestru ve Filadelfii. V roce 1986 se Sawallisch zařadil mezi několik zahraničních dirigentů, kteří na úvod Pražského jara dirigovali Mou vlast. Před ním to byl pouze Lovro von Matačič (1984) a v roce 1989 sir Charles Mackerras.

 

Nahrávka s Wolfgangem Sawallischem v nabídce Supraphonline.cz:

Antonín Dvořák: Rekviem  (10 4241-2)
Kalabis: Symfonie a koncerty    (SU 4109-2)