Archivovaná verze stránky, pokračujte prosím na aktuální web.

Pavel Vrba jubilující!

Jeden z nejvýznamnějších českých textařů slaví 70

Pavel Vrba se narodil v Brně, 16. 4. 1938. Dětství prožil ve Zlíně, kde otec Jan Vrba pracoval jako šéfkonstruktér "u Bati", a v Sezimově Ústí, kde otec spoluzakládal Baťovy závody. Od roku 1949 bydlí v Praze. V letech 1953 – 1957 studoval na Průmyslové škole strojní v Masné ulici v Praze. Po maturitě nastoupil jako projektant do Výzkumného ústavu obráběcích strojů a dálkově studoval na ČVUT, studium ale nedokončil. V roce 1966 vychází první deska s jeho textem Mám ráda cestu lesní (zpěv Helena Vondráčková, hudba Pavel Vitoch) a díky tomu získal první zakázky od rozhlasových orchestrů z Prahy a Ostravy, od orchestrů Karla Vlacha a Václava Hybše pro nejrůznější interprety. Na základě toho opustil zaměstnání a od té doby pracuje "na volné noze".

S Eduardem Krečmarem napsal v roce 1967 pro divadlo Rokoko trojrecitál Listy důvěrné, kde se poprvé setkali Marta Kubišová, Helena Vondráčková a Václav Neckář (a poprvé zazněla slavná píseň Marty Kubišové Lampa). Ve stejném divadle následovala spolupráce na hře Mydlář a jeho kat. Vrba se současně stal jedním z týmových autorů nově založeného divadla Apollo a spolupracoval s několika dalšími pražskými divadly. Tyto počáteční divadelní zkušenosti později zúročil v muzikálech, uváděných zejména v Hudebním divadle Karlín Mazlíčkové, Cikáni jdou do nebe, Zahraj to znovu, Same; Povečeříme v posteli, Zapalovač, Líp se loučí v neděli v divadle Ungelt, Odysseia v Městském divadle Brno či Královna Antoinetta, kterou nedávno dopsal s Jiřím Hubačem a letos ji uvede Goja Music Hall.

Hudební vydavatelství Supraphon vydalo v roce 1973 první profilové album VRBA, druhé s názvem Jasná zpráva vyšlo v roce 1988 a třetí profilové CD opět s názvem Jasná zpráva v roce 2003.

Od 80. let spolupracuje s Jandovým Olympikem. Je spolutvůrcem české rockové poetiky (od počátku sedmdesátých let psal pro rockové kapely Bohemia, Mahagon, Blue Efect, Synkopy), psal a píše snad pro všechny naše přední interprety, byl odměněn mnoha cenami (2x zlatá, 1x stříbrná,1x bronzová Bratislavská Lyra, 2x stříbrná a 1x bronzová Děčínská kotva, výroční cena ČHF 91 za textovou tvorbu, 2. cena (první neudělena) Národní soutěže o muzikál v roce 92 za 451°Fahrenheita – Zapalovač ). Dostalo se mu i ocenění nejvyššího, jaké si může žijící autor přát. Jeho některé slogany se staly součástí obecné češtiny (jasná zpráva, jedeme dál). Psal a píše i pro film a televizi. Vydal pět knih:  Praha – kaleidoskop velkoměsta, Yvetta Simonová a její osudoví muži, ...A prošlo tu 60 + 6 andělů, Můj Ahasver, knížka textů Jasná zpráva a v dubnu mu vyjdou další dvě: Medvědí knížka a NOHY viděné očima Jakuba Ludvíka a Pavla Vrby.

V pátek 18. dubna 2008 vydává Supraphon Music poprvé na CD legendární album Zrnko písku (SU 5905-2) české superskupiny Bohemia. Šlo o první textařsky koncepční projekt Pavla Vrby, který se tímto vrací k posluchačům po třiceti letech od původního vydání.