KAREL GOTT

NOVÉ ALBUM A KLIP

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6525-2

„Ta pravá může být žena, láska, píseň, chvíle, doba, nálada i deska… prostě dosaďte si to, co je pro vás momentálně to pravé,“ vzkazuje Karel Gott posluchačům svého novinkového alba, které vydá Supraphon již začátkem června.

ALBUM

Tucet písní na albu Ta pravá je mixem popové klasiky a standardů, které chtěl Karel Gott natočit již dříve, v průběhu let na ně nezapomínal a nyní přišla pravá chvíle, aby se dostaly na album vedle titulní písně, kterou mu „na tělo“ napsal zpěvák a skladatel Marek Ztracený.

Nahrávky pro nové album Karla Gotta se tentokrát nerodily tak snadno. Vznikaly totiž dlouhých pět let. Karel Gott k tomu uvedl: „Začali jsme natáčet v roce 2013, ale pak po dvou letech přišel nečekaný a hodně velký zdravotní problém, kdy jsem musel nedobrovolně přerušit svou práci. Když jsem byl potom z nejhoršího venku, následovalo delší léčení a už jsem vlastně ani nepočítal s tím, že bych se k natáčení vrátil. Moc jsem totiž nevěřil tomu, že by to ještě vůbec bylo možné. Popravdě řečeno, ani jsem se tím nezabýval, protože myšlenky jsem měl někde úplně jinde. Ale když jsem na tom byl zdravotně mnohem líp, uspořádal jsem pár menších, v podstatě komorních vystoupení. A během nich jsem ke svému příjemnému překvapení zjistil, že to jde. A dokonce bezvadně! Vypravil jsem se tedy znovu do studia ORM a v natáčení pozvolna pokračoval. Přece jen mi moje nemoc přinesla další životní zkušenost, a to, že se v mých nových nahrávkách promítla radost z návratu.“

Mezi dvanácti skladbami našly své místo výrazné, nestárnoucí songy, jako jsou například: You´ll Be In My Heart, Can´t Take My Eyes Off You, When I Need You či Hot Stuff. Českými texty je opatřili osvědčení autoři, již s Karlem Gottem už v minulosti úspěšně spolupracovali. Patří k nim: Eduard Krečmar, Zdeněk Borovec, Jaroslav Machek, Pavel Cmíral, Richard Bergman, Michael Prostějovský a Miloš Skalka. Překvapením může být první spolupráce s písničkářkou Radůzou, která přebásnila písničku If Tomorrow Never Comes ze zpěvníku Gartha Brookse, velké hvězdy moderní americké country music.

Na albu je i jeden duet, k němuž Karel Gott poznamenal: „Dlouho jsem hledal píseň, kterou bych si zazpíval s Dashou, jež s námi vystupuje už osmnáct let! Jako sboristka i jako sólistka. Podle mne je to jedna z vůbec nejpozoruhodněj­ších, nejmodernějších a současně nejstylovějších zpěvaček u nás. Tak jsem si říkal: ,Jak to, že pořád chodíme kolem sebe, spoustu jsme toho společně zažili, jenom nemáme duet.‘ A pak jsem přišel na píseň Somewhere Out There, kterou s věhlasným, dnes už bohužel zesnulým autorem filmové hudby Jamesem Hornerem, napsali hitmakeři Barry Mann a Cynthia Weil. Řekl jsem si: ,Tak tohle je přesně píseň, kterou bych chtěl s Dashou nazpívat.‘ Navíc mi skladba silně připomíná Beethovenovu Klavírní sonátu, což je její další plus."

Album, jež vydá Supraphon v pátek 8. června 2018 na CD i v digitálních formátech MP3 a HI-RES, pojmenovala píseň Marka Ztraceného Ta pravá, ke které Karel Gott zmínil: „S Markem jsem se vlastně neznal. Viděl jsem sice v televizi jeho profil, kde mě zaujal, ale to bylo všechno. A pak se najednou sám ohlásil. Byla to doba, kdy jsem se zrovna vrátil z nemocnice, kde jsem strávil opravdu hodně času. Proto pak do té písně vložil slova ,štěstí se jenom na chvíli unavilo‘. Naštěstí pro mě. Ale hlavně: co do stylu je to velice zajímavá píseň. A Marek mě touto písní dokázal dostat do takové hlasové polohy, do pro mne netypického způsobu interpretace. Jsem mu za to vděčný. Proto vůbec ne náhodou se toto album jmenuje Ta pravá."

VIDEOKLIP

V současné době na titulní píseň nového alba Karla Gotta vzniká i velmi ambiciózní videoklip v režii Martina Paseckého, který režíroval i dřívější klip k duetu Karla Gotta a Petra Koláře To jenom láska zastaví čas. Vizuální ztvárnění písně Ta pravá bude originálním ohlédnutím za úspěšnou a bohatou kariérou Karla Gotta, která stále pokračuje.

Jedním z míst, kde videoklip vzniká, je i legendární prostor pražské Lucerny, místo neodmyslitelně spjaté s historií domácí populární hudby. K tomu Karel Gott poznamenal: „Lucerna má zvláštní, neopakovatelnou atmosféru a je určitě jedním z koncertních sálů, kde jsem stál na pódiu při svých vystoupeních nejčastěji. Je zde mimořádné sepětí s publikem, a proto hrát před vyprodanou Lucernou je stále velkou touhou mnoha muzikantů.“ A s úsměvem ještě glosoval: „Mně se to za posledních padesát let mnohokrát podařilo. A pro mě zůstává i v prázdné Lucerně síla ducha, který jako by stále vyprávěl, co všechno se tam odehrálo.“

Ve videoklipu se objeví i autor písně Marek Ztracený, jenž o spolupráci s Karlem Gottem prozradil: „Na Karlu Gottovi obdivuji jeho stoprocentní profesionalitu a snahu nikdy nezklamat své fanoušky. Myslím si, že jeho optimistický přístup k životu i k práci by zahanbil lecjakého teenagera. Snažil jsem se do něj vžít, abych mohl složit písničku vysloveně pro něj a o něm! Obavu, zda se mi to povedlo, nakonec rozptýlil svým telefonátem, kdy mi zavolal a pozval mě k sobě. Potěšilo mne, že i když je písnička náročná, nepřál si na ní nic měnit. A potom, při samotném nahrávání, nás doslova nadchl, v jaké je hlasové formě. Když na to teď vzpomínám, všechno se to odehrálo jako v příjemném snu.“

Na nové album i na videoklip Ta pravá se mohou těšit fanoušci Karla Gotta již na začátku příštího měsíce.

Připojené video