LUBOMÍR BRABEC

NAROZENINY OSLAVÍ KONCERTEM

Koupit album
Katalogové číslo: SU 3964-2

Pražský komorní orchestr přichystal na 5. června 2018 k pětaše­desátinám kytaristy Lubomíra Brabce speciální dárek v podobě galakoncertu ve Dvořákově síni Rudolfina. Spolu s naším nejpopulárnějším kytaristou vystoupí řada hvězdných hostů a jeho hudebních přátel: sopranistka Gabriela Beňačková, harfenistka Kateřina Englichová, violistka Jitka Hosprová, barytonista Roman Janál, sopranistka Alžběta Poláčková, houslista Pavel Šporcl a Cancioneta Praga se sbormistrem Lukášem Jindřichem.

www.pko.cz

Lubomír Brabec vystudoval hru na kytaru na konzervatoři v Plzni a v Praze u Milana Zelenky. V roce 1980 pak pokračoval v mistrovském studiu v Británii na Royal Academy of Music a na Early Music Centrum. Jeho interpretační umění je velmi široké, zabírá velice pestrou škálu loutnové a kytarové literatury. Pro kytaru také upravil stovky děl jiných autorů. Brabcova mistrovská aranžmá tak rozšířila možnosti kytary jak v oblasti sólového, tak doprovodného či komorního nástroje. V roce 1974 získal v Paříži ocenění Concours International de Guitare a v roce 1989 v Brazílii převzal medaili H. Villa-Lobose. Lubomír Brabec patří mezi nejpřednější kytaristy světa. V průběhu let se podílel na více než třech desítkách alb pro domácí i zahraniční vydavatele. Řada z nich byla oceněna zlatými a platinovými deskami.

Lubomír Brabec je znám také jako zanícený vodák, jachtař, potápěč, lyžař, horolezec a cestovatel. V roce 1997 uskutečnil vůbec nejjižnější koncert klasické hudby v historii. Vystoupil na lodi Greenpeace Arctic Sunrise u ostrova Nelson v 6. zemském světadílu v Antarktidě. Celý koncert byl zaznamenán japonskou televizí a vzbudil značnou pozornost.

V archivu Supraphonu se v interpretaci Lubomíra Brabce nachází 1560 minut nahrané hudby. K těm nejúspěšnějším, Multiplatinovou deskou Supraphonu oceněným, se řadí nahrávka Vivaldiho koncertů, kterou uskutečnil v roce 1996 s Václavem Hudečkem, Jiřím Stivínem, Pražským komorním orchestrem a dirigentem Gaetanem Delogu, a nahrávka slavného Concierta de Aranjuez. Právě díky této nahrávce byl pozván do Španělska, aby tam skladbu provedl při výročí stého narození autora J. Rodriga. Neméně úspěšné byly jeho Transformace s Karlem Vágnerem.

V roce 2013 převzal Lubomír Brabec u příležitosti šedesátých narozenin od Supraphonu Diamantovou desku za 438 000 prodaných zvukových nosičů. Jeho supraphonská diskografie je dostupná na portále Supraphonline.cz, kde je ke stažení celkem dvacet digitálních alb, na nichž je zachycena jeho virtuózní hra. Nechybí mezi nimi ani jeho rané nahrávky, uskutečněné v osmdesátých letech pro vydavatelství Panton, které dosud nevyšly na CD.

www.lubomirbrabec.cz

Diskografie Lubomíra Brabce: https://www.supraphonline.cz/…bomir-brabec