ENSEMBLE BERLIN-PRAG

BACH FOR ALL

Koupit album
Katalogové číslo: SU 4239-2

Prahou se sedmnáctého června opět rozezní skladby Johanna Sebastiana Bacha v rámci festivalu Bach for All. Nejznámější světová díla i méně známé kompozice tak přední umělci zahrají v podání, které se maximálně přiblíží veřejnosti. Hvězdou festivalu bude i mezinárodní soubor Ensemble Berlin-Prag, který letos vydal své debutové album u vydavatelství Supraphon.

V rámci druhého ročníku festivalu Bach for All vystoupí vynikající hobojista Vilém Veverka se svým špičkovým mezinárodním uskupením Ensemble Berlin-Prag. Tento ambiciózní soubor tvoří cembalistka Barbara Marie Willi, hráč na hoboj a anglický roh Dominik Wollenweber, kontrabasista Martin Heinze a fagotista Václav Vonášek.

Osu německo-českého souboru tvoří členové Berlínské Filharmonie spolu s nejúspěšnějším českým hobojistou současnosti Vilémem Veverkou a německou cembalistkou Barbarou Marií Willi. Ti již dříve vystoupili například v rámci festivalu Pražské jaro či v cyklu Berlínské filharmonie a letos se tak podruhé představí se souborem Ensemble Berlin-Prag pražskému publiku. Tentokrát s programem sestaveným výhradně z triových sonát J. S. Bacha a J. D. Zelenky.

„Byli bychom rádi, kdyby si Bachovu hudbu mohl poslechnout opravdu každý. Chceme ji přiblížit i mladé generaci, proto jsme sestavili takový program, který by měl bavit i ji. Jeden z koncertů bude pojatý jazzově. Do dalšího koncertu, Luteránské mše, se bude moci zapojit i publikum. Každý z příchozích bude mít před sebou zpěvník, a pokud bude chtít, může si zazpívat chorály společně se sborem pod vedením dirigenta a varhaníka Roberta Huga. Tak, jako tomu bývalo v době Bachova života,“ říká zakladatel festivalu Jakub Kubíček a dodává, že hudba Johanna Sebastiana Bacha je univerzální, nadčasová a posledních 250 let byla vzorem a inspirací pro většinu skladatelů. „Jeho hudbu známe všichni, jen si ji mnozí z nás neumí k tomuto velikánovi přiřadit. Sám jsem toho důkazem. Poprvé jsem Bacha slyšel na základní škole, kdy jsem měl jednu z jeho melodií jako vyzvánění v mobilu. Moc se mi to líbilo, aniž bych tušil, že jde o Bacha. A chytlo mě to natolik, že jsem skončil až u tvorby festivalu,“ směje se Kubíček. Ten má ovšem zakládání festivalů v krvi. Jeho praděd, Emil Soukup, byl jeden z prvních, kteří organizovali filmový festival ve Františkových lázních a později v Karlových Varech. „Pradědeček byl velký milovník kultury a filmu. Byl spolužákem Voskovce a Wericha. Zřejmě jsem po něm něco podědil,“ dodává Jakub Kubíček.

První koncert v rámci festivalu Bach for All se uskuteční 17. června od 19:30 v prostoru Španělské synagogy v Praze. Další budou pokračovat až do 28. července na dalších místech hlavního města.
Více informací o programu na bachforall.cz

TEASER K ALBU Ensemble Berlin-Prag: https://www.youtube.com/watch?…