POCTA JIŘÍMU BĚLOHLÁVKOVI

SPECIÁL 31. 5. NA CLASSIC PRAHA

Koupit album
Katalogové číslo: SU 4250-2

Ve čtvrtek 31. května vzdá ve svém rozhlasovém vysílání Classic Praha ve spolupráci s vydavatelstvím Supraphon hold skvělému umělci a vzácnému člověku – šéfdirigentovi České filharmonie Jiřímu Bělohlávkovi, který podlehl zákeřné nemoci 31. května 2017.

Hudební vydavatelství Supraphon vydalo v květnu komplet osmi CD Recollection, na němž jsou stěžejní i neznámé nahrávky tohoto nejvýznamnějšího českého dirigenta posledního půl století.

Vybraných třiadvacet z téměř tří set snímků, jež vznikly pro Supraphon mezi lety 1971 a 2016, představuje Bělohlávkovo pozoruhodné zrání v čele několika vynikajících českých orchestrů, počínaje Brněnskou a konče Českou filharmonií a PKF. V samém středu Bělohlávkova repertoáru najdeme díla Dvořáka (Novosvětská), Smetany (Má vlast), Suka, Janáčka i Bohuslava Martinů, kterého objevoval světu. Kolekce je doplněna o řadu výletů do dalších repertoárových oblastí (Mozart, Ravel, Mahler, Bartók), jež dokládají pozoruhodnou šíři dirigentova záběru.

31. května v Koncertu bez smokingu na Classic Praha zazní z tohoto kompletu díla, která se na CD objevují ve světové premiéře. Jedná se o Suitu z hudby k Zeyerově dramatické pohádce Radúz a Mahulena Pohádka Josefa Suka a díla Leoše Janáčka: Sinfonietta a Taras Bulba.

V úvodu večera zazní vzpomínky na Jiřího Bělohlávka předních českých i světových osobností.

Ve čtvrtek 31. května si nalaďte Classic Praha na FM 98,7 MHz
www.play.cz/…o-classic-fm