TATA / BOJS

SLAVÍ 30 LET

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6360-2

V pátek 29. června uplyne přesně třicet let ode dne, kdy se začala psát historie Tata Bojs. Kapely, která se za tři dekády existence etablovala jako jedna z nejzajímavějších tuzemských skupin, pro niž je po celou dobu charakteristická snaha neustrnout na místě, posouvat se vpřed (a občas záměrně i zpět) hudebně, koncertně i vizuálně. A přesně dle této filosofie hodlají Tatáči pojmout i oslavy svých třicetin. První část proběhne již tento pátek 22. června na pražském Výstavišti v rámci festivalu Metronome, kde TB a jejich hosté Umakart, Midi Lidi, Zrní a bubeník Blur Dave Rowntree coby afterparty DJ na celý den a noc obsadí Moon Stage. Na závěr roku se pak chystá v pražském DOXu velká výstava „mapující historii Tata Bojs pohledem současnosti“.

„Když nás z Metronome oslovili se zájmem o koncert na letošním ročníku a nabídli nám vlastní ‚narozeninovou‘ stage včetně možnosti promluvit do její dramaturgie, přišlo nám to jako dobrej nápad,“ vysvětluje Milan Cais, jak vznikl koncept Tata Bojs 30. A nebyli by to Tata Bojs, kdyby celou myšlenku nedotáhli do nejmenších detailů. „Celá akce se ponese ve znamení trojek – 3 kytaristé, kteří s námi v minulosti hráli a s nimi 3 vzpomínkové písničky, které si navíc budou moci diváci sami ‚vykřičet‘, 3 hosté a s nimi zase 3 písničky nebo spíš 3 mash-upy jejich a našich skladeb,“ dodává Cais.

Průběh samotného narozeninového koncertu, který odstartuje ve 23:15 po vystoupení Massive Attack a potrvá skoro dvě hodiny, budou navíc moci částečně ovlivnit i fanoušci. Každý z bývalých kytaristů Tata Bojs, tedy Marek Padevět, Marek Doubrava a Maťo Mišík totiž s kapelou nazkouší dvě písně, a až na místě fanoušci svým rykem rozhodnou, která zazní naživo.

„Nad hlavami diváků nainstalujeme decibelmetr, který bude snímat jejich křik, a ten se bude v reálném čase vizualizovat na scéně, jež bude při té příležitosti sloužit pro vizualizaci jakéhosi obřího ekvalizéru,“ vysvětluje Cais, který scénu navrhl speciálně pro vystoupení na Metronome: „Bude nestandardně osově nesouměrná. Ledková plocha se v pravé části jakoby rozpadá v několika plánech. Inspirací pro mne byla představa tahu štětce namočeného do barvy, kde barva postupně mizí.“

Kromě toho se návštěvníci koncertu Tata Bojs 30 mohou těšit také na písně, které kapela v poslední době naživo nehrála a také mash-upy s frontmany hostujících kapel. „S Janem Ungerem a Janem Fišerem ze Zrní jsme nazkoušeli Hýkala a Sondu, s Petrem Markem z Midi Lidi se chystáme propojit jeho Lžičky a naše Lasičky a s Jaromírem Švejdíkem z Umakartu dáme dohromady Jaro od Priessnitz a Jaro od nás. Bez ohledu na to, že už bude druhý letní den,“ upřesňuje Mardoša.

Jak je vidno, TB mají tradičně vše vypiplané do nejmenších detailů a koncert na Metronome bude z kategorie těch opravdu mimořádných. A podobně tomu jistě bude i s chystanou narozeninovou výstavou v DOXu, jejíž vernisáž je v plánu 29. listopadu a potrvá do začátku března 2019.

„DOX nám vyčlenil takřka polovinu svých výstavních prostor a my tak výstavu k 30ti letům Tata Bojs můžeme pojmout opravdu velkoryse. Rozdělena bude do deseti časových období, která pokryjí dobu předalbovou a devět našich alb. Návštěvníci si budou moci výstavu prohlížet buď po nebo proti proudu času. Fungovat bude tak i tak, přičemž hlavní koncept výstavy je nahlédnout naši 30ti letou historii pohledem současného vizuálního umění. Výstava by tak snad měla být zábavná nejen pro skalní fanoušky,“ odkrývá základní myšlenku Cais.

Ten navíc přímo pro výstavu vytvoří zbrusu nové objekty a instalace, které budou reflektovat vizuální charakter toho kterého období. Mimo jiné je v plánu spolupráce s legendární sklárnou Moser(!) a celý výstavní projekt by měla mapovat publikace, která bude dle Caisových slov „na pomezí mezi katalogem a bio materiálem“. Chybět ale samozřejmě nebudou ani historické artefakty a interaktivní prvky.

„Chceme vytvořit něco jako menší režii, kde si návštěvníci budou moci zkusit pohrát s mixážním pultem. Udělat vlastní mix některé naší písničky a porovnat ho s tím, který udělal Dušan,“ přibližuje Mardoša a dodává: „Také vznikne imitace naší první zkušebny v suterénu na Hanspaulce. Už jsem to tam byl přeměřit. Možná do ní nainstalujeme i nějaké dobové nástroje, jestli je ještě najdeme. K vyzkoušení. Celkově by se nám líbilo, kdyby na výstavě nebylo moc nápisů ‚NESAHAT‘. Spíš rozmístíme cedulky ‚SAHAT‘.“

Těšit se můžeme i na bohatý doprovodný program, který je zatím ve stadiu zrodu. Nicméně už teď je možné prozradit, že veškerou svou podzimní koncertní aktivitu budou Tata Bojs soustředit právě do DOXu. V tamějším nově otevřeném sále se odehraje několik komponovaných večerů a komorních koncertů se speciálním programem. Na detaily si budeme muset ještě chvíli počkat, ale již nyní je nadmíru jasné, že to bude na podzim v DOXu opravdu velké a žádný správný fanoušek Tata Bojs by si tuhle oslavu třicetin neměl nechat ujít.