PAVEL HAAS QUARTET

GRAMOPHONE AWARDS 2018

Koupit album
Katalogové číslo: SU 4195-2

Britský hudební měsíčník Gramophone vyhlásil v pátek 31. srpna vítěze cen Gramophone Awards 2018. Album vydané Supraphonem s nahrávkou Dvořákových kvintetů v podání Pavel Haas Quartet získalo ocenění v kategorii „Komorní hudba“. Slavnostní předání prestižních cen se uskuteční 13. září 2018 v jednom ze sálů De Vere Grand Connaught Rooms v londýnské čtvrti Covent Garden.

Gramophone Awards jsou přezdívány „Oscaři klasické hudby“. Každoročně je udělují kritici píšící pro britský časopis Gramophone. Ten vychází od roku 1923 a každý měsíc přináší recenze alb, rozhovory s umělci, portréty, reportáže z nahrávacích studií a články o nejnovějších trendech ve vývoji audiovizuální techniky. Ze stovek nahrávek vybírají porotci pro každou z kategorií šest nejlepších.

Pavel Haas Quartet, jenž vydává své nahrávky exkluzivně u vydavatelství Supraphon, získal letos svou v pořadí již šestou Gramophone Award za album s nahrávkou Kvintetů op. 81 a 97 Antonína Dvořáka. K nahrávání si přizval dva hosty: izraelského pianistu Borise Giltburga (vítěz soutěže Královny Alžběty 2013) a zakládajícího člena souboru Pavla Nikla. Že je Pavel Haas Quartet ve Dvořákovi doma, to potvrzují i další ocenění nahrávky (Diapason d´Or, Choc de Classica, BBC Music Magazine Recording of the Month atd.).

„Je to neuvěřitelné. Když jsme tuto cenu získali v roce 2006 poprvé, byl to šok. A i když je tato Gramophone Award už naše šestá, stále nevycházíme z údivu. Je to pro nás velká čest, zároveň je to svým způsobem zavazující. Jsme rádi, že nejen skrze naše hraní na koncertech, ale i prostřednictvím našich nahrávek mají posluchači možnost pochopit, že do hudby kromě velkého úsilí vkládáme i naše srdce. Skvělý impuls do nové sezóny!“, uvádí violoncellista Peter Jarůšek.

Ředitelka Supraphonu Iva Milerová k tomu dodává: „V Supraphonu jsme hrdí na to, že vydáváme nahrávky Pavel Haas Quartet, který získal historicky dosud nejvíce cen Gramophone Awards v kategorii komorní hudby. Velice si členů souboru vážíme nejen za jejich znamenitou práci a vztah k hudbě, ale také za to, jak skvělými lidmi jsou. Spolupráce s nimi je pro nás opravdovým potěšením.“

Oceněnou nahrávku Dvořákových kvintetů vydá Supraphon koncem října také na vinylové desce. Své vinylové podoby se souběžně dočká i další z oceněných alb Pavel Haas Quartet, a sice nahrávka Dvořákových Smyčcových kvartetů op. 106 a op. 96. Toto album získalo v roce 2011 Gramophone Award nejen v kategorii „Komorní hudba“, ale odneslo si i absolutní cenu „Nahrávka roku“.

Pavel Haas Quartet zahájil koncertní sezonu 2018/19 na Mezinárodním hudebním festivalu v britském Edinburghu a na Schubertiade v rakouském Schwarzenbergu. V této sezóně bude Pavel Haas Quartet častěji vystupovat také v České republice. Jako rezidenční soubor Českého spolku pro komorní hudbu uvede tři koncerty ve Dvořákově síni Rudolfina, první z nich se uskuteční 8. října a hostem bude klavírista Boris Giltburg. Dále bude možné Pavel Haas Quartet vidět na konci října v Ostravě v rámci Hudebního maratonu Leoše Janáčka, na festivalu Lípa Musica v Novém Boru společně s klavíristou Lukášem Vondráčkem a violistou Pavlem Niklem nebo začátkem prosince na festivalu Janáček Brno 2018. Podzimní část sezóny bude také probíhat ve znamení návratů do slavných světových koncertních sálů, jakými jsou Wigmore Hall v Londýně, Bozar v Bruselu nebo Teatro della Pergola ve Florencii. Mezi dalšími evropskými zastávkami jsou norská města Oslo a Bergen a poprvé soubor vystoupí v německém Hannoveru.

V roce 2019 se pak Pavel Haas Quartet chystá na turné po Evropě a severní Americe a v květnu plánuje nahrávání nového alba smyčcových kvartetů Dmitrije Šostakoviče. Supraphon album vydá na podzim 2019.