JITKA ZELENKOVÁ

NOVÉ ALBUM

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6502-2

Jitka Zelenková oslaví letos na podzim 50 let na hudební scéně vydáním nového alba, které nazvala Intimity.
Skladby pro svoji novinku si pečlivě vybírala z repertoáru, který tvoří podstatu jejího hudebního cítění – tedy z pop-jazzových amerických standardů, emotivních francouzských šansonů, nápaditých filmových melodií a také temperamentní bossa novy. Doplnila je původními skladbami domácích autorů, které absolutně souzní s těmi světovými. Vokální interpretace Jitky Zelenkové dává vyniknout její specifické barvě hlasu a skvělému frázování, kterému dokonale vyhovuje tento vybraný repertoár. Na nahrávkách se podíleli špičkoví hudebníci, kteří svým uměním a citem pro atmosféru jednotlivých písní album doslova prozářili. Stačí si poslechnout klavír Lva Rybalkina nebo kytarová sóla Ivana Koreného, jedinečné výkony saxofonisty Tomáše Křemenáka a kontrabasisty Františka Raby, perkuse ovládané Camilo Callerem či dokonalé smyčce souboru Unique Quartet (abychom jmenovali alespoň pár z nich). Autory textů jsou Eduard Krečmar, Michael Prostějovský a u některých písní – známých hudebních standardů – byly ponechány jejich původní české texty – například od Jiřího Suchého, Jiřího Traxlera, Miroslava Černého či Jiřiny Fikejzové. V duetech se představují excelentní hosté – David Kraus, Jan Smigmator a ve skladbě Měsíc samotář okouzlí houslovým sólem Pavel Šporcl.

Sama zpěvačka k tomu uvedla: „Dramaturgické přípravě alba Intimity jsem věnovala skoro dva roky a obsahuje převážně slavné americké songy, doplněné i o několik původních skladeb, které absolutně souzní s těmi světovými. Složili mi je František Gondolán a Lev Rybalkin. Na albu mám i jednu nádhernou portugalskou píseň od Salvadora Sobrala, která zvítězila v loňském Eurovision Song Contest a uchvátila publikum. Udělalo mi radost, že jsme od Sobralova nakladatele dostali práva na realizaci české verze písně Amar pelos dois, kterou skvěle pro mě přebásnil Eduard Krečmar.“

Jitka Zelenková se spolu se svými hudebními přáteli pouští do repertoáru, který nyní ve světě reprezentují například Diana Krall, Michael Bublé, Laura Fygi nebo Tony Bennett. Především však zpěvačce šlo o to, aby vzniklo album, které navodí řadu báječných nálad a pocitů, aby se posluchači při jeho poslechu mohli zastavit, udělat si večer při svíčkách a se sklenkou vína si užili intimní atmosféru celého alba.

Album Intimity vydává Supraphon 5. října 2018 na CD i v digitálních formátech.

Vedle novinkového alba připravuje Jitka Zelenková ve spolupráci s producentem Janisem Sidovským na 14. listopadu 2018 speciální koncert v kulturním prostoru v pražských Holešovicích La Fabrika, kde nejen představí písničky z nového alba, ale také oslaví padesát let na hudební scéně.

Připojené video: https://youtu.be/uKzmKVthW1E

Připojené video