IVO KAHÁNEK A DALŠÍ INTERPRETI

NAHRÁLI DÍLO VIKTORA KALABISE

Koupit album
Katalogové číslo: SU 4210-2

Kompoziční odkaz Viktora Kalabise (1923–2006), jedné z nejvýraznějších osobností české hudby 20. století, čítá desítky opusů vesměs instrumentální hudby, včetně skladeb pro jeho manželku, cembalistku Zuzanu Růžičkovou. Podle vlastních slov Kalabis usiloval o hudbu, jejíž kořeny jsou zapuštěny v jeho zemi, hudbu pro vzdělané posluchače. Jakkoli čerpal inspiraci i z tvorby klasiků 20. století, dospěl k vlastní syntéze, k alternativě k racionálním kompozičním technikám – k alternativě neromantické, blízké hudebnímu neoklasicismu.

Kromě připravované první integrální nahrávky Kalabisovy klavírní tvorby (2CD k vydání v roce 2019) natočil pianista Ivo Kahánek společně s violoncellistou Tomášem Jamníkem, klarinetistkou Annou Paulovou a houslistou Janem Fišerem tři sonáty. Violoncellová odráží dramatické události mezi červnem a zářím 1968: euforií naplněné měsíce tzv. pražského jara i deziluzi a rezignaci po invazi sovětských vojsk, jež na dvě desetiletí zmrazila veškeré naděje na svobodu. Také klarinetová sonáta (1969) hovoří jasně o době svého vzniku: drama, smutek a bolest, stupňované až do drásavosti. V úsporné a soudržné houslové sonátě (1982) převažuje typický étos tohoto nástroje – zpěvnost, zářivý zvuk a oduševnělost. Po 3CD symfonií a koncertů (Supraphon 2013) skýtá tato nahrávka další vhled do pozoruhodného Kalabisova hudebního světa.

Ivo Kahánek k nové nahrávce poznamenal: „Mé setkání s Kalabisovou hudbou bylo skutečně něco nového. Hledání skladatelské syntézy je v jeho tvorbě patrné; interpretovu roli to však spíše komplikuje, protože najít klíč k jeho pochopení není snadné. Kalabisova hudební řeč působí občas takřka nahodile, avšak ve skutečnosti tomu tak není. Vystihnout a náležitě vypíchnout veškeré charakterové nuance je proto velmi obtížné, a to samozřejmě nemluvím o místy extrémní náročnosti pianistické, dané zejména nečekaností jeho skladebných postupů, které se ani v nejmenším neohlížejí na technickou proveditelnost. Na druhou stranu je velmi občerstvující nebýt svázán zažitou interpretační tradicí a moci komunikovat se skladatelem, napřímo‘, pouze skrze notový zápis.“

Album vydává Supraphon 21. září 2018 na CD i v digitálních formátech.