BOHUMIL KULÍNSKÝ

OHLÉDNUTÍ

Bohumil Kulínský mladší (5. 5. 1959 – 15. 9. 2018) patřil k výrazným osobnostem české hudební scény. Vystudoval dirigování na pražské konzervatoři a brněnské JAMU. Sbormistrovství se věnoval od svých 16 let ve sboru Bambini di Praga, který v roce 1973 založili jeho rodiče Bohumil a Blanka Kulínští. O dva roky později se ujal hlavního oddělení sboru, se kterým absolvoval nespočet koncertních vystoupení a zahraničních zájezdů. Realizoval množství nahrávek, mimo jiné i pro vydavatelství Supraphon (Bachovské chorály, Letem světem s Bambini di Praga, Veselé Vánoce atd.). V roce 1990 založil a vedl soukromou Školu sborového zpěvu při Bambini di Praga.

Významnou součástí jeho umělecké činnosti bylo dirigování. V roce 1984 zahájil spolupráci se Symfonickým orchestrem hlavního města Prahy FOK, v roce 1986 se stal stálým dirigentem Komorní filharmonie Pardubice, kde v sezóně 1989/90 působil jako šéfdirigent. V letech 1997–2002 byl šéfdirigentem opery Národního divadla v Praze. Opakovaně byl zván k dirigování zahraničních orchestrů (např. Tokio Philharmonic Orchestra, Symfonický orchestr Bavorského rozhlasu ad.). Pro Supraphon pořídil nahrávku Tří malých liturgií Oliviera Messiaena se Symfonickým orchestrem hl. města Prahy FOK.

V poslední době spolupracoval s režisérkou Olgou Špátovou jako asistent režie a působil jako dramaturg adventních koncertů České televize.

Bohumil Kulínský na Supraphonline: https://www.supraphonline.cz/…-kulinsky-ml