MOZARTOVSKÉ OKOUZLENÍ

RADKA BABORÁKA

Koupit album
Katalogové číslo: SU 4251-2

Supraphon vydává 5. října 2018 dvojalbum, na které Radek Baborák s Baborák Ensemble a s hráčem na lesní roh Radovanem Vlatkovićem, hobojistkou Clarou Dent-Bogányiovou, flétnistou Walterem Auerem a fagotistou Bence Bogányim nahrál Koncertantní symfonii a hudbu pro lesní roh Wolfganga Amadea Mozarta.

Pro novou nahrávku svého Baborák Ensemble neváhal Radek Baborák upravit si nevyužitou větu ze symfonie pro doplnění chybějících částí nedokomponovaného hornového koncertu. Ovšem po pravdě řečeno, cožpak přesně totéž neudělal nesčetněkrát sám Mozart? Z dochovaných fragmentů zde tímto způsobem vznikly hned dva „nové hornové koncerty“. Do kontextu objevování krásně zapadá Koncertantní symfonie pro čtyři dechové nástroje s orchestrem, K 297b. Ta je na novém albu nahraná v Baborákově úpravě pro původní mozartovské obsazení. Sólových partů se ujali virtuózní hráči nejlepších evropských orchestrů. Ve 12 hornových duetech – na tomto albu jediné kompletně dochované skladbě v původním obsazení – je Baborákovi partnerem další hornová legenda současnosti Radovan Vlatković, který je od roku 2014 čestný člen Královské akademii hudby v Londýně.

„Mozartova dechová Koncertantní symfonie je skladba opředená mnoha záhadami. Především se neví, zda je tato skladba tou, kterou napsal Wolfgang Amadeus a o níž se zmiňuje v dopise otci z pařížského pobytu, jmenuje sólisty a chválí českého virtuosa na lesní roh pana Sticha-Punta, který podle jeho slov hrál výtečně. Mojí snahou při rekonstrukci této nové verze bylo zachovat nástrojové obsazení flétna, hoboj, lesní roh a fagot, tak jak ho uvádí Mozart. Zároveň jsme chtěli zachovat formu symfonie, jak ji známe v obsazení s klarinetem, dále vyvážení obtížnosti jednotlivých partů, aby měl každý hráč možnost předvést svoji virtuozitu i nástrojové možnosti,“ uvedl Radek Baborák k novému dvojalbu a ještě s úsměvem dodal: „Doufám, že nahráváním s veselou myslí a se všemi kamarády-muzikanty, ať už sólisty nebo v ansámblu, se nám podařilo panu Mozartovi se přiblížit. A z toho mám neobyčejnou radost!“

Album s nahrávkou Koncertantní symfonie a hornových koncertů W. A. Mozarta v podání Radka Baboráka, Baborák Ensemble a jejich hostů vychází 5. října 2018 na 2CD i v digitálních formátech.