MICHAL HORÁK

Vysokoškolskej song

Koupit album
Katalogové číslo: 8590233022600

Po rozjetém jarním songu a klipu Hej teto!, pojednávajícím o neblahém osudu křečka, přichází talentovaný mladý písničkář Michal Horák s další novinkou. Tentokrát s pro něj typickým nakažlivým humorem a nadhledem pro změnu reflektuje náročný život vysokoškoláků. Aby toho nebylo málo, představuje se Horák v klipu k písni Vysokoškolskej song v poměrně netypické roli. Vydal se totiž do dosud neprobádaných vod vlnících se v rytmu hip hopu. Na klip se podívejte zde: https://www.youtube.com/watch?…

„Rád zkouším nový věci. Nejsem rapper, ale to třeba ani Marek Eben není, a když už se někde nějakej jeho rap objeví, je to prostě bomba. Sice nejsem Marek Eben, ale sebral jsem odvahu a taky se o rap pokusil. Dost ale rozhodl nápad Martina Hammerschlaga, kamaráda a režiséra videoklipu, v němž nás viděl jako hoppery. No a tak jsem produkci nahrávky tentokrát přenechal profesionálu Ondrovi Žatkuliakovi z Rooftop studia, pod jehož rukama už vznikla nesčetná řada úspěšných českých rapů. Což byla obrovská zkušenost a myslím, že i velká čest,“ vysvětluje Michal Horák možná trochu nečekaný žánrový kotrmelec.

Téma samotné písně i jejího obrazového ztvárnění, které mají na svědomí Martin Hammerschlag a Radek Habada společně s hercem, režisérem a členem divadla Sklep Milanem Šteindlerem, zpracovává základní dilema snad každého vysokoškolského studenta, které zní: „pravidelná studijní docházka nebo raději pivo?“.

„Co si budeme, zažíváme tohle pokušení během semestru dnes a denně. Alespoň teda já a blízké okolí. Každopádně jsem ten song pustil světu obzvlášť proto, že si myslím, že nejsme jediní, kdo to takhle má. Milan Šteindler koneckonců na natáčení řekl, že je vtipný, jak je ten koloběh studentskýho života vlastně furt stejnej,“ dodává k tomu Horák.

Kromě Horáka hraje v klipu důležitou roli také jeho parťák ve vysokoškolském rapu a dlouholetý kamarád David Ryška, známý též jako Pavouk. „Když mě napadla první sloka a refrén týhle písně, šli jsme si spolu zrovna sednout v Praze na pivo, kde jsem se mu s nápadem hnedka pochlubil. Od toho setkání jsem si nedokázal představit, že by mi měl toho ‚parťáka‘ dělat kdokoliv jinej,“ říká ke svému rapujícími sparingpartnerovi osobitý písničkář a multiinstrumen­talista.

Jak ale záhy sám přiznává, fanoušci se nemusí obávat, že by se rozhodl pověsit na hřebík kytaru i harmoniku a místo toho se vydal na dráhu rappera.:„Rapper ze mě určitě nebude. Myslím, že na to nejsem dostatečně “odrzlej” a že by mi lidi můj projev nevěřili. Měl jsem ale velkou radost, když pozvání na účinkování v klipu přijal právě geniální rap-folkař Vojta Záveský aka Vojtaano, kterej nám svou přítomností splnil sen a bez něj by to nemělo tu správnou rapovou atmosféru. Na druhou stranu občasný úlety mě baví a třeba si ještě nějakej v budoucnu zkusím. Myslím ale, že stálou parketou u mě zůstane spíš ten humor. Tam se cejtím nejvíc.“