SMIGMATOR & WINEHOUSE

GERSHWIN

Koupit album
Katalogové číslo: 8590233021726

120. výročí narození jedné z největších osobností historie populární hudby, muzikálu, jazzu a swingu, hudebního skladatele George Gershwina si letos na podzim připomíná celý svět. Svou osobní poctu této hudební legendě připravili v podobě společného alba i český swingový zpěvák Jan Smigmator a britský swingař a filantrop Mitch Winehouse, otec zpěvačky Amy Winehouse. Hudba George Gershwina oba zpěváky natolik spojuje, že se rozhodli album pojmenovat zcela prozaicky “Smigmator – GERSHWIN – Winehouse”.

„Nahrát album Gershwinových písní je pro swingového zpěváka téměř stavovskou povinností,“ říká zpěvák Jan Smigmator, který se na albu podílí také jako producent a vydavatel. A proč se rozhodl vydat album právě s Mitchem Winehousem? „Během loňských koncertů Sinatrology v pražské Lucerně jsme si tak sedli, hudebně i lidsky, že jsme si řekli, že spolu prostě musíme dřív nebo později natočit desku,“ vysvětluje Jan Smigmator. Mitch Winehouse se připojuje: „Já tuhle muziku poslouchám a zpívám od mládí a speciálně Gershwina jsem vždycky miloval. Nepsal pouze písně, on psal dějiny populární hudby. Je nepřekonatelný. Tahle muzika je tady už spoustu let a přetrvá stejně jako Mozart, Beethoven, nebo Dvořák. Předáváme si ji z generace na generaci. Já ji poslouchal se svými rodiči, Amy se mnou a Jan, který je stejná generace jako moje dcera, ji už zase předává svému synovi Fredovi.“

V osobitých, ale zároveň stylových aranžmá klavíristy Vladimíra Strnada v doprovodu mezinárodního jazzového bandu a smyčcového orchestru zazpívají oba zpěváci nejen nejslavnější Gershwinovy písně, ale také ty méně známé. Na albu nebudou chybět ani písně ze slavné Gershwinovy opery Porgy And Bess, z filmu Američan v Paříži nebo takové evergreeny jako Embraceable You, Nice Work If You Can Get It, ‘S Wonderful, But Not For Me a další. „Společně s Donnou Byrne jsme nazpívali třeba duet Let’s Call The Whole Thing Off, který už v roce 1957 nahráli na své společné album Ella Fitzgerald s Louisem Armstrongem. Pokud jde o duety s Mitchem Winehousem, tak za všechny zmiňme třeba píseň A Foggy Day (In London Town) vyprávějící o Mitchově rodném městě, kde prý mlha už dávno není,“ říká Jan Smigmator.

„Když jsme společně s Mitchem vybírali písně, které na albu zazní, požádal mě, zda by právě on mohl nazpívat slavnou baladu Someone To Watch Over Me. Před lety ji totiž natočila i jeho dcera Amy. Znala ji od dětství. Od Franka Sinatry, od Elly Fitzgerald, ale nejradši ji měla od svého táty, který ji tuhle píseň často zpíval jako malé holčičce před spaním,“ dodává k výběru písní Jan Smigmator. Některé písně budou dokonce českým interpretem nahrány vůbec poprvé.

K nahrávání alba přizval Jan Smigmator nejen hvězdy české jazzové scény, ale i několik vzácných zahraničních hostů. Pozvání přijali legendární americký tenorsaxofonista Scott Hamilton, slovenská trumpetová legenda Juraj Bartoš, americká jazzová zpěvačka Donna Byrne, kontrabasista Vincenc Kummer, bubeníci Josef Vejvoda, Branko Križek, Vaico Deczi a izraelská jazzová hvězda Utsi Zimrink.

Jedinečné album si žádá také jedinečný booklet, proto Jan Smigmator o výtvarné zpracování alba požádal akademického malíře Oldřicha Jelínka a grafičku a designérku Terezu Melenovou.
Album “Smigmator – GERSHWIN – Winehouse” bude mít i charitativní rozměr. ¼ celkového nákladu bude věnována Amy Winehouse Foundation a výtěžek z prodeje CD a LP půjde v plné výši na podporu projektů realizovaných nadací. Výtěžek z koncertu, který se již uskutečnil 26. 9. 2018 v Malostranské besedě byl navíc v plné výši věnován organizaci UNICEF.