DAGMAR PECKOVÁ

PRVNÍ VÁNOČNÍ ALBUM

Koupit album
Katalogové číslo: SU 4244-2

Ve spolupráci s Jaroslavem Krčkem, Musicou Bohemicou a Gentlemen Singers nahrála Dagmar Pecková album nazvané Zrození, které obsahuje české a moravské vánoční koledy, vánoční písně z českých barokních kancionálů a vánoční zpěvy staré Evropy. Album vydává již 5. října 2018 Supraphon. V prosinci uskuteční Dagmar Pecková s Musicou Bohemicou i stejnojmenné koncertní turné.

Mezzosopranistka Dagmar Pecková se rozhodla nadělit svým příznivcům velmi niterný dárek v podobě vánočního alba. Sama k tomu uvedla: „Ve spolupráci s Jaroslavem Krčkem a jeho skvělým souborem Musica Bohemica jsme se snažili vytvořit oduševnělé album vánočních písní, které nás naplňují vírou, touhou po lepším světě a láskou k vánočním tradicím. Dala jsem mu název Zrození (Nativitas), protože ty písně jsou o zrození dítěte a jsou oslavou mateřství.“

Posluchač se při poslechu alba Zrození potěší českými a moravskými koledami i něžnou poetikou vánočních písní z českých barokních kancionálů 17. století (Michnova Chtíc aby spal ve výběru nemůže chybět). Dagmar Pecková se však ráda dívá i dál za hřebeny Krkonoš, Krušných hor a Šumavy. Koneckonců ať už máme na slavnostně prostřené tabuli kapra nebo krocana, po celé Evropě se o Vánocích oslavuje narození Spasitele. V Anglii se zpívá Good King Wenceslas, v Polsku Lulajże Jezuniu, ledaskde pak Stille Nacht a Adeste fideles v nejrozličnějších překladech. Ale co ve Švédsku, Švýcarsku, Holandsku, Belgii či v Itálii? I tyto země na albu Zrození vydávají své hudební poklady.
Jaroslav Krček právě toto téma glosoval: „Jsem rád, že se do výběru koled dostaly i takové, které tady zatím nikdo nenahrál. Například nizozemská, belgická či švédská a švýcarská koleda – všechny melodie, které vznikaly pro tento nádherný čas, byly tvořeny srdcem; tak jsme se k nim snažili přistupovat i my a nahrávali jsme je s velkou úctou a láskou.“

Jaroslav Krček umocňuje kouzlo těchto písní nejen v roli dirigenta souboru Musica Bohemica, ale i jako autor aranží: jeho nezaměnitelný rukopis, inspirovaný barokní a lidovou hudbou, po několika taktech doslova okouzlí posluchače neuvěřitelnou škálou barev, od intimně komorní až po téměř symfonický zvuk. Další barvy doplňují mužské hlasy skvělého sboru Gentlemen Singers i další sólisté Karel Jakubů a Filip Dámec.
Zrození (Nativitas) Dagmar Peckové obsahuje celkem 30 koled a písní. Album vydává Supraphon za podpory společnosti EOP a ve spolupráci s agenturou Camerata již 5. října 2018 na CD i v digitálních formátech.

DAGMAR PECKOVÁ a MUSICA BOHEMICA vánočním turné ZROZENÍ

24. 11. – Příbram, Divadlo A. Dvořáka
30. 11. – Pardubice
02. 12. – České Budějovice, KD Metropol
07. 12. – Ostrava, Dům kultury města Ostrava
09. 12. – Chrudim, Divadlo Karla Pippicha
12. 12. – Plzeň
16. 12. – Holešov, zámek Holešov
17. 12. – Olomouc, Janáčkova filharmonie Olomouc – Reduta
18. 12. – Brno, Sono centrum
20. 12. – Praha, kostel sv. Šimona a Judy
22. 12. – Praha, kostel sv. Šimona a Judy
23. 12. – Ústí nad Labem, Dům kultury Ústí nad Labem

http://www.dagmarpeckova.com/#…