Katapult 1978/2018

Limitovaná jubilejní edice

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6394-1

Takzvané „Stříbrné album“ Katapultu platí v tuzemské hard rockové historii za opus z kategorie legendárních a nezapomenutelných. Ať už jde o způsob jeho vzniku, když bylo coby debut nadějné kapely nahráno živě, žánr, který reprezentuje, i jeho následný úspěch mezi posluchači – to vše bylo, a je s ohledem na dobu jeho vzniku malým zázrakem. Teď, přesně po čtyřiceti letech vychází v unikátní Jubilejní edici 1978/2018 zabalené do výpravně vyvedeného boxu, jež čítá LP i CD verzi kultovního alba. Krom toho tento Super Silver Edition Box obsahuje cenné katapultovské memorábilie v podobě fotobookletu v LP formátu, replik dvou historických autogramkaret a vůbec prvního plakátu kapely, dokonce v původní velikosti. Kapela navíc celé album přehraje na speciálních narozeninových koncertech 9. 11. v Ostravě, 13. 11. v Brně a 15. 11. v pražském Foru Karlín.

„Tahle doba pro nás byla překrásným životním zážitkem, stejně jako pro kapely
v Anglii nebo v Americe. Všechno bylo poprvé! První singl, první místo v žebříčku prodejnosti hudeních nosičů, první elpíčko,
rekordní prodej, poprvé v televizi, poprvé v novinách a časopisech,
poprvé v rádiu, první film a třeba i první kniha… Prostě – dokonale splněné sny. Hrajeme milovaný rokenrol!,“ vzpomíná frontman Katapultu Olda Říha na období vzniku debutu.

Jak pamětníci vědí – a těm ostatním se sluší připomenout – kapela nahrála svůj debut ve složení Oldřich Říha (zpěv, kytara, foukací harmonika), Jiří Šindelář (zpěv, baskytara) a Anatoli Kohout (bicí) na dvou koncertech v KD Novodvorská v Praze 4 na přelomu září a října roku 1977. Nutno podotknout, že pro Supraphon to byla v té době vcelku odvážná akce: s nadšenými reakcemi publika zachycený a oficiálně vydaný koncert v podstatě hard rockové muziky rozhodně nekonvenoval tehdejším normalizačním poměrům.

„Je obecně známo, že to byl zázrak a to hodně velký. Samotné nás to
velmi překvapilo, a do poslední chvíle jsme tomu nevěřili. Ale i v tuhých dobách
tehdejší normalizace pracovali na Supraphonu slušní lidé, kteří nám fandili,
a vymýšleli doslova psí kusy, aby to klaplo. Navíc v té době byla na hudební scéně
obrovská díra. Muzikanti se z pro mne z neznámých důvodů báli hrát klasický
hard rock a věnovali se jazzrocku, nebo hráli v doprovodných kapelách
tehdejších popových hvězd. A tak tři mládenci, co byli doslova vyhnáni
zákazem hraní z Plzně, toho nevědomky využili,“ dodává Říha.

O to víc si nutno cenit textu na zadní straně obalu, kde konkurenční skvělý kytarista Ota Petřina velmi logicky pojmenoval přednosti tohoto tria, z muzikantského hlediska instrumentálně hodně náročné sestavy, když mimo jiné napsal: „Teď sedím a poslouchám nahrávky z živého alba skupiny Katapult a je mi docela prima. Prima proto, že tato hudba si na nic nehraje, netváří se povznešeně, ani se nevydává za to či ono . . . Je to čisté, spontánní, strhující a je v tom všechno, co tam má být, a jak má být. Prostě věci na svém místě. Pořádek.“

Ač svá slova napsal Petřina před čtyřiceti lety, během nichž i Katapult prošel nejednou proměnou, a z tehdejší sestavy zůstal dílem osudu už jen letošní jubilant Olda Říha, silná muzika a energie stále přetrvává. Dokazuje to ostatně i nekončící turné Katapultu, jehož letošními vrcholy budou tři velké koncerty v první polovině listopadu v Ostravě, Brně a Praze.

„Koncerty obsahují ohromnou smršť všech legendárních hitů, včetně těch nejnovějších, ale co je hlavní – nekompromisně zahrajeme ‚Stříbrné album‘ z roku 1978 ve stejném pořadí písní jako v době jeho vzniku, a se stejným aranžmá všech písniček. Dokonale ‚vyšlechtěný‘ analogový zvuk jistě ocení dnes už tři generace fanoušků, které Katapult má. A jistě také díky emocionálnímu náboji, který koncert má, prožije každý návštěvník během jediného večera s Katapultem celý svůj život,“ láká nezdolný rocker Říha na koncerty, k nimž najdete podrobnější info zde:
www.katapult.cz/koncerty

K ZAKOUPENÍ ZDE: https://www.supraphonline.cz/…-edice/cd-lp