JITKA ZELENKOVÁ

SLAVÍ 50 LET NA HUDEBNÍ SCÉNĚ

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6502-2

Nejnovější písničky z právě vydané desky i lety osvědčené hity zazpívá Jitka Zelenková v pražském divadle La Fabrika v Holešovicích. Koncertem ve středu 14. listopadu 2018 oslaví 50 let svého působení na hudební scéně. A právě tam také převezme Jubilejní platinovou desku vydavatelství Supraphon.

Letos uplynulo 50 let nejen od prvního vystoupení Jitky Zelenkové, ale i od vydání její první nahrávky na deskách Supraphonu. Byl to vinylový singl s písničkou Sun Sun, kterou zpěvačka nahrála v roce 1968 v doprovodu skupiny Pastýři. „Padesát let na scéně uteklo jako voda. Kdyby mi někdo řekl, když jsem začínala, že budu padesát let zpívat, tak bych se tomu smála,“ říká Jitka Zelenková. Svoji pěveckou dráhu spojila jednak se známými big bandy, se kterými ráda zpívá hlavně swing, ale také s výrazně komornějším doprovodem.

Nejnovější desku, jež je postavená na silných melodiích s prvky šansonu, popu i swingu a jazzu, nazvala Intimity. „Hledala jsem slovo, které vystihne atmosféru alba. A tohle sedí přesně. Jsou to většinou americké standardy, tedy hudba, kterou jsem zpívala celý život vlastně nejradši. A věděla jsem, že až k nim budu mít české texty, budu je chtít nazpívat.“ Zvolený repertoár dává vyniknout specifické barvě hlasu Jitky Zelenkové a také jejímu skvělému frázování, jemuž dokonale vyhovuje právě tento styl hudby.

Na albu Intimity spolupracovali s Jitkou Zelenkovou špičkoví hudebníci: kontrabasista František Raba, klavírista Lev Rybalkin, kytarista Ivan Korený, saxofonista Tomáš Křemenák, perkusista Camilo Caller a Unique Quartet. Tuto sestavu v La Fabrice posílí ještě přední klavírista Pavel Větrovec. Hosty listopadového koncertu budou houslový virtuos Pavel Šporcl, zpěváci David Kraus a Jan Smigmator, kteří se také objevili na jejím novém CD.

Vstupenky na koncert jsou dostupné v síti Ticket Art

https://www.lafabrika.cz/…1-2018-19-30