DVOŘÁKOVO KLAVÍRNÍ KVARTETO

DEBUTOVÉ ALBUM

Koupit album
Katalogové číslo: SU 4257-2

Dvořákovo klavírní kvarteto, ač vzniklo teprve před několika lety, se velmi rychle zařadilo mezi přední české komorní soubory. Klavíristka Slávka Vernerová Pěchočová, houslista Štěpán Pražák, violista Petr Verner a violoncellista Jan Žďánský se úspěšně věnují komorní hudbě už řadu let, jednotlivě i společně. Jako Dvořákovo klavírní kvarteto začali vystupovat poté, co k užívání jména slavného skladatele dostali svolení od jeho přímého potomka, pana Antonína Dvořáka III.

Soubor navazuje na silnou tradici svých velkých učitelů – Ivana Moravce, Josefa Vlacha či Milana Škampy. Pro svůj debut na CD zvolili skladby svého erbovního Antonína Dvořáka. Ve svých nových nahrávkách klavírních kvartetů představují Dvořáka v nejlepším smyslu slova tradičního a promyšleného. „Nahrávání předcházela samozřejmě dlouhá a náročná příprava. Odstraňování interpretačních nánosů a cizelování nových nápadů. Každý z nás v kvartetu má, a to je dobře, velké nároky na sebe i na ostatní kolegy. Zde lze jistě nalézt i četná překonávání nástrah a pochybností, řešení technických potíží… Hledání a vybrušování momentálně výsledného tvaru komorní hudby málokdy probíhá jako procházka růžovým sadem. Myslím, že určitá zdravá míra neuspokojitelné zarputilosti k přípravě společného tvoření nutně patří. A běda umělcům, kteří jsou se sebou spokojeni,“ glosuje vznik nahrávky violista Petr Verner a ještě dodává: „Nahrávání je poměrně zvláštní disciplína. Tvar skladby zachycený a zakonzervovaný na cestě, která pak dále pokračuje. Proto je to tolik náročné a odpovědné. Zejména, když hrajete tak geniální hudbu, jako je třeba Dvořákova. Vaše momentální pravda se stává jakoby referenčním artefaktem, který je možno kdykoliv a naprosto shodně opakovat. To je v živé hudbě, která naštěstí probíhá nenávratně v čase, naprosto vyloučeno. U nahrávky tedy, pokud má mít nějaký smysl, musí nutně jít o skutečně poctivou, osobní výpověď, která je co nejblíže tomu, čemu v daný moment skutečně a v případě „komořiny“ také společně věříte.“

Album Dvořákova klavírního kvarteta s Klavírními kvartety č. 1 a č. 2 vydává Supraphon na CD i v digitálních formátech v pátek 16. listopadu 2018. Slavnostní křest CD spojený s koncertem pořádá Dvořákovo klavírní kvarteto již v předstihu – ve čtvrtek 8. listopadu 2018 od 19:30 hodin v Novoměstské radnici na Karlově náměstí 1 v Praze 1. Kmotrem alba bude prof. Cyril Höschl.

Tato i minulá sezona byly pro Dvořákovo klavírní kvarteto velice pestré. Nedlouho po úspěšném debutu na festivalu Pražské jaro opět navštívili Británii. Soubor hrál v Londýnské Conway Hall, Cambridge a Lutonu. Nahrávání debutového alba bylo dalším velkým cílem. Ve zbývající části této sezony již Dvořákovo klavírní kvarteto bude hrát především v českých a moravských městech, ale také v Německu a Rakousku. Těší se zejména na vystoupení pro Český spolek pro komorní hudbu (ČSKH) v Praze, které je plánováno na 16. března 2019. I zde zahraje Dvořáka, tentokrát op. 87. Ve výhledu příští sezony, vedle koncertování na českých podiích, čekají na Dvořákovo klavírní kvarteto také atraktivní angažmá ve Francii, Anglii a Kanadě.