RADŮZA & SOČR

OSUD ANITY GARIBALDI

Osud Anity Garibaldi, manželky vlasteneckého vůdce, revolucionáře a sjednotitele Itálie, zaujal zpěvačku, skladatelku a multiinstrumen­talistku Radůzu k napsání hudebně dramatického díla, které uvede společně se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu v pondělí 3. prosince od 19.30 hodin ve Foru Karlín.

Anita, vlastním jménem Ana Maria de Jesus Ribeiro da Silva, se narodila do chudé rodiny rybářů v jižní brazilské provincii Santa Catarina. V pou¬hých čtrnácti letech byla nucena se provdat za Manuela Duarte Aguiaru, jenž ji opustil, aby se připojil k císařské armádě. S Garibaldim se setkala v roce 1836 a po jeho boku se aktivně účastnila bojů u Imbituby a u Laguna. Následovala ho i do Itálie, kde ho podporovala v boji za její sjednocení. Zemřela ve věku nedožitých 28 let.

„Je to velmi zajímavá postava, nesmírně populární a známá hrdinka hlavně v Latinské Americe a Itálii. S manželem prožila velkou romantickou lásku. I ty slavné červené košile, které Garibaldi měl, nosil na její počest. Její příběh zní naprosto neuvěřitelně, ale u nás se o ní nic neví. Ani to, že Garibaldi vůbec nějakou ženu měl. Přitom to byla taková „sekanda“, že jsem si říkala, že by mohlo být zajímavé udělat dramatický útvar na toto téma. A když přišla nabídka ze Symfonického orchestru Českého rozhlasu, tak jsem se jich zeptala, jestli by nechtěli tuhle věc napsat na zakázku,“ prozradila Radůza, co ji zaujalo na osudu Anity.

V novém díle psaném na objednávku SOČRu dojde k propojení hudby, zpěvu, mluveného slova a tanečního doprovodu. V roli vypravěče vystoupí Miloš Stránský. Choreografii nastudoval Martin Dvořák. Celý koncert se odehraje pod taktovkou dirigenta Jana Kučery. Zároveň vznikne nahrávka, která by měla v příštím roce vyjít ve spolupráci se Supraphonem na CD i v digitálních formátech.