TATA / BOJS

POKRAČUJÍ V OSLAVÁCH 30. LET!

Koupit album
Katalogové číslo: 5050467218628

Když je vidíte na pódiu, řekli byste to do nich jen stěží, ale je to tak – oblíbení pěšáci rock'n'rollu letos slaví neuvěřitelné 30té narozeniny! A nebyli by to Tata Bojs, kdyby tohle výjimečné jubileum nepojali náležitě stylově. Ostatně, kdo byl přítomen na první části oslav v červnu na festivalu Metronome, mohl by vyprávět. Pomyslný druhý díl narozeninového kvasu je na programu právě teď, a má hned několik chodů. Pošmáknout si můžete mimo jiné na skvěle provedené reedici kultovního Nanoalba, jež vyjde v následujících dnech jako luxusní „white double LP“. A velké věci jsou k vidění také v pražském DOXu, kde v pátek 30. 11. odstartovala výstava TATA 30JS – vizuálně-hudební pře(ds)tavení historie jedné kapely, již kapela doprovodí několika speciálním koncerty.

“Nanoalbum zaujímá v naší diskografii hodně specifickou pozici. Zatím žádná naše deska negenerovala tolik směrů, rozcestí, cest i cestiček mimohudebního uchopení. Myslím, že jsme si tenkrát sáhli na dno svých fyzických, psychických i kreativních sil. Ale bylo to krásný! Příběh reality mezilidských vztahů a nanotechnologií zasazen do nadreálného světa mi dával dost prostoru pro fantaskní uchopení vizuality jednotlivých postav a jejich prostředí. Navíc se díky Nanoalbu vyloupla ikonka viru, která svým způsobem žije dodnes. Na titulce elpíčka zůstal vir i nápis stejně mrňavej, jako na cedéčku a tak až teď konečně po čtrnácti letech od vydání naplno vyniká můj grafický ‚nanozáměr‘," komentuje Milan Cais zásadní album v diskografii Tata Bojs.

Bez nadsázky opus magnum, na němž hostoval Jiří Schmitzer coby nezapomenutelný profesor docent Tečka, původně vyšel před čtrnácti lety a kapela s ním opanovala udílení cen Anděl 2004. Celkem za něj získala čtyři okřídlené sošky v kategoriích Rockové album roku, Skupina roku, Nejlepší zvuková nahrávka a Videoklip roku (Virtuální duet). Pomyslnou třešinkou na dortu pak byla nominace na Nejkrásnější českou knihu roku 2004 za doprovodný počin Nanobook, tedy Mardošou prozaicky zpracovaný příběh Nanoalba, doplněný o ilustrace Milana Caise.

„Mám pocit, že Nanoalbum z naší diskografie asi nejvíce názorově rozděluje posluchače. Pro některé je to naše nejlepší deska, naprosto dotažené koncepční album, pro jiné naopak nabubřelý, podivný projekt. Chápu oba tábory, ale víc mě těší reakce toho prvního. Já sám netuším, kde je pravda. Ani po čtrnácti letech zřejmě nemám dostatečný odstup, abych desku hodnotil. Co vím ale jistě, je, že její tvorba i následné provedení (koncertní, ale i v dalších médiích, jako byla knížka, dvd atd.) bylo jedno z největších a nejzábavnějších tvůrčích dobrodružství, do jakého jsme se pustili! Už se těším, až si výsledek poprvé pustím z vinylu,“ říká Mardoša k titulu, jež se v aktuální 2LP reedici dočkal vskutku luxusního zpracování. Kromě skvělého zvukového remasteru se můžete těšit na dvě LP v bílé barvě, šestnáctistránkový sešit s původní grafikou postav příběhu od Milana Caise a také kód na stažení digitální remasterované podoby alba.

Jak už bylo naznačeno v úvodu, vydáním 2LP Nanoalbum narozeninové oslavy zdaleka nekončí. Naopak – teprve začínají a veselit se s Tata Bojs budete moci jak zprostředkovaně na velkoryse pojaté a zpracované výstavě TATA 30JS – vizuálně-hudební pře(ds)tavení historie jedné kapely, která potrvá až do 4. 3. 2019, tak i koncertně.

Konkrétně to již v prosinci bude 10., 11. a 12. 12. v nově otevřeném koncertním sále DOXu, kde Tatáči provedou zatěžkávací zkoušku svou nabušenou „elektrickou“ show. V lednu přijde zklidnění v podobě znovuoživení představení Nanopicture společně s taneční skupinou Dekkadancers (20. 1. 2019) a dvou akustických koncertů (27. a 28. 1. 2019), v jejichž rámci dojde na křest Tatalogu – speciální knihy a výstavního katalogu v jednom. V únoru, konkrétně 23. a 24. 2. 2019 pak dojde na dvě vystoupení s názvem TATA BOJS a kamakamakamarádi, v jejichž rámci kapela zahraje – jak už jméno akce napovídá – se spřátelenými skupinami Umakart, Lesní zvěř, Sváteční pop a 2CV Band.

Více informací k výstavě, komentovaným prohlídkám s Milanem Caisem i doprovodnému programu najdete zde: www.dox.cz/…vy/tata-30js

Vstupenky na jednotlivé koncerty pořídíte v předprodeji sítě Ticketsream zde: www.ticketstream.cz/tata_bojs