HANA A PETR ULRYCHOVI

Nikola Šuhaj loupežník

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6556-1

Dnes vychází v jubilejní reedici legendární album Hany a Petra Ulrychových z roku 1974 – Nikola Šuhaj. Rok 2019 je pro sourozence Ulrychovy opravdu význačný. Petr Ulrych oslavil 21. února pětase-dmdesáté narozeniny, Hana Ulrychová oslaví za několik týdnů své sedmdesáté narozeniny, společně se skupinou Javory vystupují čtyřicet pět let a od vydání jejich nejznámějšího alba uplynulo také čtyřicet pět let.

Tyto roky představují spoustu skvělé muziky a nyní reedovaný Nikola Šuhaj loupežník patří mezi tu nejvzpomínanější. Po předchozím beatu, rocku a popu se tu Ulrychovci v tomto rozsahu poprvé šťastně setkali s oslovením lidovou hudbou. Olbrachtovo silné literární téma se proměnilo v natočení sady písniček a také divadelní představení.

Téma hledání svobody, spravedlnosti a lásky bylo v normalizační době velmi potřebné a Pavel Landovský byl jako herecký pódiový protihráč kapely mimořádný. Petrova hudba a texty daly šanci výtečné studiové spolupráci s orchestrem Gustava Broma, ale zejména potřebně prostému, křišťálově čistému a předloze oddanému zpěvu Hany. Tento albový projekt se dočkal mimořádného posluchačského ohlasu, ale také oficiálního ocenění např. v podobě ceny Bílá vrána časopisu Mladý svět. Hlavně se však stal začátkem cesty Ulrychových k nepředstírané umělecké i lidské provázanosti s moravskou folklórní muzikou.

Album vydává Supraphon v novém remasteringu, v případě LP s matricí rytou do laku pro dosažení maximální zvukové kvality vinylu o hmotnosti 180 g. Obal je rekonstruován podle původního a obsahuje kompletní texty, vzpomínky tvůrců a dobové fotografie. Ve formátu CD byl premiérově přidán bonus se sedmi písněmi z Hanina sólového alba z roku 1976, na kterém se autorsky podílel bratr Petr již v duchu nadcházejícího alba Nikola Šuhaj. Vychází i digitálně ve formátech mp3 a Hi-Res.

Mimořádné koncertní křty se uskuteční 12. května v brněnském Mahenově divadle a 13. května v pražském divadle Hybernia, kde sourozenci zahrají se svojí skupinou Javory, Javory beat i zajímavými hos­ty.