JOSEF SOMR ZÍSKAL OCENĚNÍ AVA

NOMINACE NA AUDIOKNIHU ROKU 2018

Mezi nominovanými za nejlepší audioknihu roku 2018 jsou také Hana Maciuchová, Vojtěch Dyk s Tatianou Vilhelmovou a Igor Orozovič s prasátkem Pigy. Za mimořádný přínos v oblasti mluveného slova získala ocenění herecká legenda Josef Somr!

Zvláštní cenu Asociace vydavatelů audioknih za mimořádný přínos v oblasti mluveného slova letos získává herecká legenda Josef Somr. Jen málokdo dokáže hlasem a interpretačním uměním obejmout celou velkou rodinu posluchačů od malých dětí až po nejstarší generaci tak, jak to umí Josef Somr. „Poslech audioknih v podání Josefa Somra je doslova balzámem pro uši i pro duši. Jeho přednes povznese každý literární text o třídu výš," uvedl Alan Piskač, producent vydavatelství Supraphon. Cenu za mimořádný přínos v oblasti mluveného slova vyhlašuje Asociace vydavatelů audioknih (AVA) letos po páté. V prvním ročníku ji získal herec Martin Stránský, v dalších letech to postupně byli: Jan Jiráň, Hana Maciuchová a Zdeněk Svěrák. Jako jedinou zveřejňuje AVA tuto cenu ještě před oficiálním vyhlášením všech výsledků.

Supraphon získal letos hned tři nominace a to v kategoriích Nejlepší vícehlasá četba, Nejlepší interpretka a Nejlepší audiokniha pro děti a mládež.

V kategorii NEJLEPŠÍ AUDIOKNIHA – VÍCEHLASÁ ČETBA získala nominaci Svatební cesta do Jiljí v osobité interpretaci Táni Vilhelmové a Vojtěcha Dyka. „Přiznám se, že jsem knížku neznal, jen ten televizní film, a byl jsem při natáčení hodně zvědavý, o kolik se liší scénář od prvotního knižního zpracování,“ poznamenal Vojtěch Dyk k audioknižní podobě Svatební cesty do Jiljí a dodal: „Myslím, že audiokniha je úspěšná i proto, že jde o chytrý slovní humor, který dnes lidem dost chybí. Ale je pravda, že si při poslechu hodně vzpomenete i na ten skvělý film.“

Další nominace Supraphonu je v kategorii NEJLEPŠÍ AUDIOKNIHA – INTERPRETKA za audiopodobu knihy Zdeny Frýbové Robin v kongeniálním podání Hany Maciuchové. Kniha Robin patří již přes tři desetiletí k nejoblíbenějším románům české humoristické literatury. Hana Maciuchová zmínila: „Popularizaci audioknih velmi vítám, protože kdo nestíhá číst, může poslechem získat znalost i zážitek z knih a to je skvělá příležitost.“

Supraphon tentokrát také boduje v nominacích na NEJLEPŠÍ AUDIOKNIHU – PRO DĚTI A MLÁDEŽ za půvabnou pohádkovou férii Prasátko Pigy a kouzelná pohlednice plná písniček, kterou napsala Eva Spoustová a písničkami opatřil herec a muzikant Igor Orozovič, který zmínil: Text pohádkového prasátka Pigy napsala Eva Spoustová, která mě učila na DAMU a dodnes za ní chodím pro cenné rady, když zkouším složitější hry. Je to neuvěřitelně talentovaná dáma a práce s ní je vždy přínosná. Proto jsem neváhal, když mě oslovila ke spolupráci na této audioknize. Věděla, že miluji hudbu a chci se jí autorsky věnovat nejenom v mém Cabaretu Calembour. A oba jsme věděli, že budeme dobře fungující tvůrčí duo. Vložila ve mě důvěru, podpořila moje lehce vzdorující sebevědomí a hlavně napsala úplně senzační texty, na které byla radost skládat hudbu. Jsem nadšený, že se výsledek líbí!“

Slavnostní vyhlášení vítězů a udílení cen proběhne 24. dubna 2019 v pražském kině Atlas

O nejlepších audioknihách roku 2018 bude opět rozhodovat osmnáctičlenná odborná porota, tentokrát výrazně obměněna. Nově se stali jejími členy divadelní režiséři Jan Frič, Štěpán Pácl a Lukáš Trpišovský, spisovatel Lukáš Vavrečka, teatrolog Michal Zahálka, recenzenti Tomáš Králíček a Michal Mašek, knižní bloger Tomáš Kaplan Fojtík a publicista Jiří G. Růžička (viz http://www.audiokniharoku.cz/porotci). Hodnotící komise v čele s recenzentem a popularizátorem audioknih Jakubem Horákem vybírala nominace z 94 přihlášených audioknih od 22 vydavatelů. Slavnostní vyhlášení vítězů a udílení cen proběhne ve středu 24. dubna 2019 od 15 hodin v pražském kině Atlas. Akci bude moderovat Jan Kovařík.

Hlasování veřejnosti o nejlepší audioknihu roku 2018 odstartováno!

Stejně jako v minulých letech i letos odstartovalo hlasování veřejnosti, během něhož mohou posluchači vybírat ze všech přihlášených audioknih. Vítězné audioknihy budou oceněny v kategorii Cena posluchačů. Hlasovat je možné do 15. dubna 2019 na stránkách https://www.o2.cz/…/audiokniha/, kde zároveň probíhá i soutěž o hodnotné ceny.

Připojené video