VÁCLAV JÍLEK

POHÁDKOVNÍK

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6485-2

Již zítra propukne dětmi oblíbená akce Noc s Andersenem. Supraphon k této příležitosti vydává audioknihu Pohádkovník aneb Herci čtou své oblíbené pohádky, kde šestice herců načetla své nejoblíbenější pohádkové příběhy. Pohádky, které čtou rádi i svým dětem. V průběhu týdne všechny herce Pohádkovníku postupně představujeme. Dnes je to Václav Jílek, který dokonce stojí za námětem této nápadité audioknihy.

Václav Jílek je divadelní a filmový herec, který na sebe upozornil například po boku Jiřiny Bohdalové v televizním cyklu Ach, ty vraždy či hlavní rolí ve filmu Miloslava Šmídmajera Miluji tě modře. Dětské publikum ho zná z úspěšných pohádek České televize Trampoty vodníka Jakoubka a Micimutr. V rámci dětského kanálu České televize ČT:D radí a pomáhá dětem v nesnázích prostřednictvím zábavně naučného pořadu Agent v kapse. Václav je tatínkem v březnu narozené Aničky.

Václave, v Pohádkovníku můžeme slyšet vaši interpretaci známé pohádky Jana Drdy O princezně Jasněnce a ševci, který létal. Proč jste si vybral zrovna tuto pohádku?

Vybíral jsem mezi touto Drdovou pohádkou a mezi pohádkou Dařbuján a Pandrhola téhož autora. Nakonec tedy zvítězila O princezně Jasněnce a ševci, který létal, protože jsem si říkal, že bude hezké nabídnout dětem jiné, originální zpracování, než to, které znají z televize. A tím je vlastně nalákám na další poslech nových a nových pohádek, které ještě neznají, a poslouchání audioknih se tak stane jejich koníčkem. A samozřejmě jsem si ji vybral, protože je krásná, protože jako všechny pohádky má šťastný konec a protože i zde platí, že láska dává křídla překonávající všechny překážky.

Co si myslíte o akci Noc s Andersenem?

O Noci s Andersenem jsem se dozvěděl přednedávnem a s velikou radostí sleduju, kolik nejrůznějších akcí na podporu čtení už existuje anebo teprve vzniká. Držím palce! A jako bývalé Dismanče ještě malým čtenářům doporučuju, aby se doma nebáli číst rodičům nahlas! Protrénují svůj hlas a vybrousí svou interpretaci.

Audioknihu naleznete zde: https://lnk.to/Pohadkovnik

Připojené video