iFLAUTISTI & JIŘÍ STIVÍN

KŘEST CD

Koupit album
Katalogové číslo: SU 4254-5

Dívčí kvartet i Flautisti – The London Recorder Quartet dnes pokřtil své CD Douce Dame Jolie v Rakouském kulturním fóru v Praze za kmotrovské podpory Jiřího Stivína.

Soubor se dal dohromady na londýnské Royal College of Music a již v roce 2009. „Pojmenování i Flautisti nám připadalo úderné a charakterizovalo nás coby flétnistky,“ vysvětluje jedna z členek Ilona Veselovská a ještě dodává: „ Jedna z nás je z Rakouska, druhá z Anglie, další flétnistky jsou z České republiky… je jasné, že organizace zkoušek a koncertů je tím pádem náročnější a přitom nemáme žádného frontamana. Všechny jsme si navzájem rovnocenné!“ Formace i Flautisti – The London Recorder Quartet nemohla snad vzniknout ani jinde než v Anglii. Vždyť právě Anglie je kolébkou takzvaných „consortů“, tedy ansámblů složených ze stejných nástrojů, ovšem různých rozsahů. Ve výsledku jde o pastvu nejen pro uši, ale i pro oči, neboť některé zobcové flétny mají skutečně roztodivné tvary. Jsou tak podobny londýnské architektuře a vůbec londýnskému koloritu, který i Flautisti ponouká k tomu, aby hledaly svůj repertoár napříč věky i národy – mezi 14. a 21. stoletím, mezi Moravou a Belgií, Anglií a Německem. „Chceme ukázat, že flétna není jen jakýsi startovací nástroj mnoha hudebníků, ale že se s ní dají dělat opravdu velké věci,“ dodala Ilona Veselovská.

Mezi „své“ autory i Flautisti řadí i takové skladatelské celebrity jako Tarik O'Regan či Nathan Theodoulou. Soubor vystoupil na renomovaných festivalech a jeho členky vedly mistrovské kursy ve Velké Británii, Německu, Švýcarsku, Rakousku a České republice. Flétnistky několikrát nadchly i rozhlasové posluchače v živém vysílání na BBC Radio 3 a BBC Radio 4.

Své desáté narozeniny členky i Flautisti – The London Recorder Quartet oslavují právě touto nahrávkou – s deseti skladbami, s nimiž slaví úspěchy na koncertních pódiích. Středověk a baroko se tady zcela organicky setkává se strhujícími rytmy balkánské lidové hudby a se světem soudobým. Ovšem této moderny není třeba se bát: i Flautisti nám představují (povětšinou ve světové premiéře) hudbu krásnou, srozumitelnou, často až chytlavou. i Flautisti – The London Recorder Quartet vydá u Supraphonu v pátek 11. ledna 2019 své nové album a posluchače na něm vezme na vzrušující hudební výlet – od středověku do současnosti – z Afriky přes Japonsko až na Balkán. Zároveň tak připomene tímto albem i 10. výročí svého vzniku.

Soubor i Flautisti – The London Recorder Quartet tvoří: Jitka Konečná, Doris Kitzmantel, Ilona Veselovská, YU-Ching Chad

Připojené video