ZUZANA MICHNOVÁ 70

VŠECHNO NEJLEPŠÍ

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6555-1

Zuzana Michnová je česká hudební skladatelka, textařka a zpěvačka. Hlavní postava skupiny Marsyas. Od svých dvanácti let zpívala ve sboru, později vystupovala s tanečním orchestrem a rockovou skupinou. V roce 1971 společně s Jiřím Jeřábkem vytvořila folkové duo. Později se připojil zpěvák a hráč na foukací harmoniku Petr Kalandra a v roce 1973 nahradil Jeřábka kytarista a zpěvák Oskar Petr. To byl začátek historie skupiny Marsyas. Kromě pěti alb Marsyas vydala sólové album, kde hostují Michal Pavlíček a Klaudius Kryšpín. Po celou dobu je v kapele pouze Zuzana Michnová. Ta v roce 1971 tvořila folkové duo s Jiřím Jeřábkem, ke kterému se později přidal Petr Kalandra a Jeřábka nahradil Oskar Petr. Každá pozdější sestava Marsyas vydala jedno album.

V roce 2013 šel do kin dokumentární film Jsem slavná, tak akorát. Dva roky připravovaný projekt o zpěvačce, textařce a hudební skladatelce Zuzaně Michnové. Dokumentární film, kombinovaný s trikovými technologiemi a hranými scénami, představuje jednu z nejnáročnějších realizací v českém filmu posledních let. Režisérka Jitka Němcová se rozhodla dokument natočit, protože je sama velkou obdivovatelkou zpěvačky: „Zuzana pro mě byla v 70. letech prostě zázrak. Chodili jsme na ni do klubů a v té blbé době, co byla, nám to hodně pomáhalo. Zuzana je textařka a skladatelka a dělá nádhernou muziku.“

Zuzana Michnová se narodila před sedmdesáti lety 31. března v Jihlavě. Supraphon k jejímu letošnímu jubileu vydal na CD a vinylu legendární první album Marsyas z roku 1978.