VÁCLAV HUDEČEK

POHÁDKOVNÍK

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6485-2

Dnes se na celém světě slaví Mezinárodní den dětské knihy, 2. duben je totiž dnem narození světoznámého dánského autora dětských příběhů Hanse Christiana Andersena.

Supraphon vydal audioknihu „Pohádkovník aneb Herci čtou své oblíbené pohádky“ právě ve spolupráci s úspěšnou aktivitou „Noc s Andersenem“, která na oslavy narození slavného pohádkáře již před 20 lety úspěšně navázala.

V audioknize „Pohádkovník aneb Herci čtou své oblíbené pohádky“ čte Aňa Geislerová Andersenovo Děvčátko se sirkami, Povídání o pejskovi a kočičce Josefa Čapka, kapitolu z Pipi Dlouhé punčochy Astrid Lindgrenové či pohádku Oscara Wilda Slavík a růže, Barbora Poláková načetla oblíbené kapitoly z Petra Pana skotského spisovatele Jamese M. Barrieho, Václav Jílek pohádku O princezně Jasněnce a ševci, který létal od Jana Drdy, Jakub Prachař si doslova vyhrál s pohádkou z Werichova Fimfára Král měl tři syny, Jiří Suchý z Tábora vybral příběhy z půvabných Karafiátových Broučků a Patrik Děrgel vtipný příběh nazvaný Jak byla vosa Marcelka ráda, že je od teatrologa a pohádkáře Michala Čunderleho.

Vedle hlasů Ani Geislerové, Barbory Polákové, Jiřího Suchého z Tábora, Patrika Děrgela, Jakuba Prachaře či Václava Jílka posluchači v nahrávce uslyší i kouzelné melodie Václava Trojana v podání houslového virtuosa Václava Hudečka.

Václava Hudečka, který se ze zázračného dítěte stal legendou české houslové školy a kromě úctyhodné sólové kariéry pomáhá na svět i novým talentům, jsme se zeptali:

Václave, mohl byste zmínit, v čem tkví nadčasovost hudby Václava Trojana?

Václav Trojan byl geniální skladatel, kterého jsem měl tu čest poznat osobně. Jeho hudba i celá jeho osobnost mne okouzlily. Když ho muzikantští přátelé požádali o napsání skladby pro neobvyklé nástrojové obsazení housle, kytara a akordeon, přearanžoval svoji symfonickou hudbu k pohádkovým filmům Jiřího Trnky. A právě tento exotický ansámbl můžete slyšet i v Pohádkovníku. Tyto skladby, které nemají s ničím srovnání jsme nahráli společně s kytaristou Lubomírem Brabcem a akordeonistou Pavlem Drešerem. Je radost je hrát a věřím, že je radost je i poslouchat.

Připojené video