MILOŠ VACÍK a TAM TAM BATUCADA

NOVÉ CD a 2 LP

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6565-2

Hráč na perkuse z celého světa, výtvarník, spisovatel, skladatel a uznávaný studiový muzikant Miloš Vacík je na domácí scéně pojem a to ne jen když přijde na rytmiku. Totéž platí i o jeho skupině Tam Tam Batucada. O to větší pozornost si pak zaslouží fakt, že “bílo-zelení bubeníci” letos slaví neuvěřitelných 20 let od svého založení. A slaví z gruntu – novým, výpravně pojatým albem, které vychází 12. dubna na 2LP, CD i digitálně u Supraphonu. Tentýž den proběhne také slavnostní křest v Paláci Akropolis, kde společně s Tam Tam Batucada vystoupí celá plejáda zajímavých hostů.

“Od té doby, kdy jsem začal hrát na perkuse, zjišťoval jsem, že na Kubě, v Africe, či Brazílii, hraje jeden výsledný rytmus dohromady více bubeníků. Cítil jsem, že z toho jde velká síla, energie, emoce. Tam začaly mé první sny dát dohromady orchestr složený jen z bubnů a něco podobného zkusit i u nás. Sambu tu v čisté podobě tehdy nehrál nikdo. Začátky byly naprosto naivní, v době, kdy neexistoval youtube, žádné noty, nikdo nepřesně nevěděl, jak se samba hraje, nikdo to tu neučil, nebyly tu nástroje. Byli jsme opravdu první. Tedy vývoj byl doslova od naprosté nuly, úplný pravěk samby v Čechách,” vzpomíná Miloš Vacík na začátky Tam Tam Batucada.

Početný ansámbl, který pod Vacíkovým vedením dosud vydal tři alba (Tam-Tam Orchestra /2000/, Rytmikon /2005/ a Sambista /2008/, jedno live DVD (10 years – Live in Akropolis /2010/) a absolvoval mnoho prestižních akcí, koncertů či festivalů doma i v zahraničí aktuální nahrávkou rekapituluje svou dosavadní, věru bohatou kariéru.

“Naše nová nahrávka se ohlíží za vším, čím jsme prošli, včetně toho, že základy většiny skladeb jsem natočil s bubeníky z mé školy samby. Je to shrnutí toho, co jsme se naučili, včetně určitého vyznání mé lásky k perkusím, jelikož jsem základy ‘obarvil’ dalšími perkusivními nástroji. Také jsou na desce hosté, což je určitý dokument toho, s kým jsme se potkali, s kým spolupracovali, a kdo je mi hudebně blízko,” říká Vacík k albu, jež vzniklo v jeho produkci a na němž se kromě Tam Tam Batucada podílel vokální kvartet Yellow Sisters, bubeník a tanečník Papis Nyass, kytarista a zpěvák Zdeněk Bína z kapely minus123minut a hráč na didgeridoo Ondřej Smeykal.

“Hosty, které jsem pozval k nahrávce, jsem si vybral pro určitou blízkost. Jsou to všechno mí přátelé, které potkávám na pódiích, koncertech a vím, že se také zajímají o etnickou hudbu. Máme podobné cítění a také proto, že jsou to všechno úžasní muzikanti, kteří dokáží do všecho, co dělají dát srdce a tím vše posunout na špičkovou úroveň,” dodává renomovaný perkusista oceněný za propagaci brazilské kultury v Rio De Janeiru. Zároveň také přiznává, že spočítat všechny nástroje, které na albu zní, je nesnadné: “Bude to určitě několik desítek perkusivních nástrojů a bubnů, australské didgeridoo, kytara, basa, flétna, samozřejmě zpěvy.”

Podobně bohatý a ojedinělý jako je samotné album, bude i jeho křest v pátek 12. dubna v pražském Paláci Akropolis. Více než dvacet bubeníků doplní na pódiu hosté z nového alba, ale také některé z hudebních osobností, jež z Tam Tam Batucada vzešly jako například zpěvačka Tereza Vacíková, kytarista Jakub Hlobil či trumpetista Radim Knapp. “Bude to večer plný hudebních překvapení. Večer úžasného dobrodružství s rytmem, sambou a perkusemi,” lák na křest Miloš Vacík.