KAREL KRYL 75!

VZPOMÍNKA

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6287-2

Dnes 12. dubna 2019 si připomínáme nedožité pětasedmdesátiny písničkáře a legendy protestsongů Karla Kryla. Jeho písně vždycky provokovaly a dodnes nenechávají žádného posluchače lhostejným. Krylovy písně, ke kterým si sám skládal hudbu a texty, oslovují svojí naléhavou výpovědí stejně silně dnes, jako v době, kdy se jeho pověstný generační song Bratříčku, zavírej vrátka stal symbolem odporu proti srpnové okupaci Československa a tehdejšímu nedemokratickému režimu. Jako jeden z prvních se do své republiky vrátil a snažil se napomoci změnit situaci v Československu. Zklamaný vývojem v zemi nakonec předčasně 3. března 1994, pár týdnů před svými padesátinami, u­mírá.

Písničkář Karel Kryl, někdy přezdívaný jako básník s kytarou, se narodil v roce 1944 v Kroměříži. Byl ostrým kritikem předlistopadového režimu a jedním z hlavních představitelů českého protestsongu v letech 1968 až 1989.

Roku 1967 natočil své první nahrávky, které se staly páteří desky Bratříčku, zavírej vrátka. Ústřední píseň se pak stala hymnou protiinvazního odporu po srpnu 1968. V roce 1969 odešel do Německé spolkové republiky, kde požádal o azyl. Od roku 1981 pak pracoval jako redaktor rádia Svobodná Evropa.

Až s příchodem Sametové revoluce se Československo s majitelem charakteristického hlubokého hlasu opět setkalo tváří v tvář. Po čtyřech letech, které trávil střídavě v Praze a v Mnichově, zasažen infarktem předčasně zemřel 3. března 1994, krátce před svými 50. narozeninami.

Diskografie Karla Kryla na Supraphonline: https://www.supraphonline.cz/…l/karel-kryl