OLYMPIC

ŽELVA

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6206-1

V roce 1968 vyšlo několik historicky debutových československých beatových alb – a to úplně první se jmenovalo Želva. Diskuze o tehdy nejpopulárnějších domácích kapelách byly fandovsky vzrušené a Olympic vs. Matadors spolu „bojovali“ tak trochu jako Beatles vs. Rolling Stones. Obě naše slavné sestavy se tehdy konečně dočkaly elpíček, viz také nedávné supraphonské vinylové reedice.

Želva nebyla natočena v rámci uceleného pobytu ve studiu, ale album je složeno z nahrávek vznikajících v různých měsících roku 1967. Jde také o průnik repertoáru z hned několika let, zachycujícího východiska z poloviny šedesátek i nadějné náznaky kompozičního a instrumentálního progresu příštího směřování kapely. Na CD se Želva objevuje již poněkolikáté, tentokrát je však doplněna speciálně vybranými bonusy, včetně těch málo známých či dokonce nevydaných. Jejich objevitel, kompilátor i autor přehledného textu v šestnáctistrán­kovém bookletu Oldřich Zámostný vybral několik variantních nahrávek z rozhlasového archivu a přidal také cizojazyčné podoby. Ty jsou občas pěvecky i zvukově dost kuriózní, ale zároveň jsou důkazem tehdejších mezinárodních snah a nadějí.

Olympic za dlouhou dobu existence prošel několika stylovými zákrutami a natočil řadu výborných alb, ale jen jedno z nich mohlo být na úplném začátku – a tady vám ho předkládáme v takříkajíc ultimátní podobě. Písničkám se dostalo nového zvukového remasteringu, bonusům maximálně možné studiové péče, obalu nutné rekonstrukce a celé Želvě cédéčkového doplňku k již reedovanému LP.

TRACKLIST:
ŽELVA / VZPOMÍNKA PLÍŽIVÁ / LÍNEJ SKAUT / DÁM ZEJTRA ZAS FLÁM / MODRAVÉ MÁMENÍ / NIKDO NEOTVÍRÁ / NEBEZPEČNÁ POSTAVA / SNAD JSEM TO ZAVINIL JÁ / DĚDEČKŮV DUCH / JEN BŮH VÍ / TELEFON / PSYCHIATRICKÝ PRÁŠEK
BONUSY A VARIANTY ŽELVA / VZPOMÍNKA PLÍŽIVÁ / LÍNEJ SKAUT / DÁM ZEJTRA ZAS FLÁM / NIKDO NEOTVÍRÁ / NEBEZPEČNÁ POSTAVA / SNAD JSEM TO ZAVINIL JÁ / PLEASE DON´T LEAVE ME (SNAD JSEM TO ZAVINIL JÁ) / GROßVATERS GEIST (DĚDEČKŮV DUCH)
SPECIÁLNÍ PSYCHO BONUS PSYCHIATRICKÝ PRÁŠEK / EIN PSYCHIATRISCHES BONBON (PSYCHIATRICKÝ PRÁŠEK)