KAREL GOTT

NAROZENINOVÉ KOMPLETY CD

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6580-2

K nadcházejícímu významnému životnímu jubileu našeho nejúspěšnějšího zpěváka populární hudby vydává Supraphon hned dvě speciální kolekce mapující jeho nejoblíbenější písně z průběhu šesti dekád jeho oslnivé hudební kariéry. Připravované výběrovky vyjdou přesně měsíc před osmdesátinami Karla Gotta ve dvou kompletech: KAREL GOTT 80/80 – Největší hity 1964–2019 na 4CD a zároveň v exkluzivním výpravném 15CD–boxu pod názvem KAREL GOTT SINGLY – 300 písní z let 1962–2019.

Ani na jednom titulu nechybí aktuální hit SRDCE NEHASNOU, který pro Karla Gotta a jeho dceru Charlotte Ellu složil Richard Krajčo. Stejnojmenný videoklip láme rekordy na portále YouTube, kdy během dvou týdnů od svého zveřejnění překonal hranici pěti milionu zhlédnutí a dlouho kraloval na 1. místě v kategorii Trendy.

Co jsou singly?

Bývaly doby, kdy se aktuální hity hudebních idolů točily na gramofonovém talíři vesměs rychlostí 45 otáček za minutu (singly, tedy single play, prostě SP). Šlo o vinylové kotoučky se dvěma písničkami, kde se rozlišovaly strany A a B – na „áčku“ byla nahrávka, na kterou gramofonová firma sázela jako na budoucí hit, na „béčku“ pak nahrávka, která se s případným úspěchem singlu svezla. Gramofonová deska byla od doby svého vynálezu – od konce 19. století až do 80. let 20. století – nejrozšířenějším nosičem zvukového záznamu. Od konce 80. let byla pak klasická gramofonová deska postupně nahrazována kompaktními disky (CD), až byly nakonec gramofonové desky z trhu téměř úplně vytlačeny. Vinylová elpíčka se sice po klinické smrti na scénu k překvapení mnohých triumfálně vrátila stejně jako velkoformátové vinylové singly pro diskžokeje, ale malé vinylové singly zatím žijí jen ve vzpomínkách oddaných fanoušků populární hudby a jsou nahrazeny dnes téměř výhradně digitální podobou. Vydavatelství Supraphon se u příležitosti osmdesátin Karla Gotta rozhodlo zavzpomínat právě na jeho úspěšnou a jedinečnou singlovou produkci.

Singly Karla Gotta ve dvou dárkových kompletech

Poprvé v obdivuhodné nahrávací kariéře Karla Gotta se k diskofilům u příležitosti oslavy jeho osmdesátin dostává reprezentativní kolekce bezmála všech jeho někdejších nahrávek ze singlů. Pod názvem KAREL GOTT SINGLY – 300 písní z let 1962–2019 jde o 15CD–box v exkluzivním balení. Autor obou kompilací Miloš Skalka k tomu uvedl: „Je to úctyhodná nálož nahrávek, které náš nejpopulárnější interpret všech dob pořídil od svých úplných gramofonových začátků až do současnosti. Výběry obsahují bezmála všechny singly, to znamená, že se do konečného výběru nedostalo jenom pár nahrávek převzatých písní, k nimž vydavatelská firma nezískala autorská práva, nebo jejichž jazykové verze byly majiteli autorských práv zamítnuty. Klasické vinylové pětačtyřicítkové singly u nás vycházely až do devadesátých let, kdy je postupně začaly nahrazovat digitální formáty a gramofonové firmy do rádií začaly rozesílat vytipované ,singly‘ v elektronické podobě, a na jejich vydávání ve formátu fyzických nosičů, v nové době CD singlů, postupně zcela rezignovaly. Mnohé ze ,singlů‘ nejnovějšího data na výběrech Karla Gotta jsou představovány písněmi, které vydavatelské domy nabízely rádiím vesměs jako pilotní avíza novinkových alb.“Na 15CD kompletu KAREL GOTT SINGLY se nakonec vešlo tři sta nahrávek z let 1962–2019, které nad jiné jasněji dokládají to, jak často a s jakou chutí Karel Gott navštěvoval nahrávací studia, především Mozarteum a dnes již legendární Studio A v Praze-Karlíně. Platí to především o blahodárných létech šedesátých, ze kterých bylo zařazeno bezmála sto třicet snímků, tedy více než třetina celého kompletu.
Výběr celkem osmdesáti největších singlových hitů se vešel na reprezentativní 4CD KAREL GOTT 80/ 80. Jde o největší hity z let 1964–2019.

Karel Gott u příležitosti vydání narozeninových kompletů uvedl: „Řekněme si upřímně, že bez přízně publika by to nešlo. Vlastně všechno, čemu se celoživotně věnuji, dělám pro své posluchače a diváky. Kdybych z jejich strany doslova fyzicky necítil – a to více než pětapadesát let – příznivou odezvu, nemohl bych svou práci už dávno dělat. Nikdy mě ani ve snu nenapadlo, že bych mohl zpívat a vydávat desky do osmdesáti let.“

Supraphon vydává jubilejní narozeninové kompilace nejúspěšnějších písní Karla Gotta z celé doby jeho skvělé kariéry v původních verzích s nově remasterovaným zvukem v pátek 14. června 2019.

Připojené video