NEREZ

REEDICE

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6571-2

K nedožitým šedesátinám Zuzany Navarové vychází reedice prvního alba Nerez – Masopust. Legendární album vyšlo v roce 1986. Členové Nerez Zdeněk Vřešťál a Vít Sázavský chystají na 18. června speciální koncert a křest. Akce proběhne v rodišti Zuzany Navarové Hradci Králové, kde album vznikalo.

„Bylo by určitě mnohem radostnější připomínat červnové šedesátiny Zuzany Navarové bez smutné doušky „nedožité“. Osud bohužel rozhodl jinak, ale nádhera písniček, které po ní zůstaly, je trvalá. Svědčí o tom i tohle nové vydání debutového alba kapely Nerez,“ říká k reedici editor Karel Deniš.

Zuzana Navarová společně s kolegy Zdeňkem Vřešťálem, Vítem Sázavským, Vladimírem Vytiskou a hosty se poprvé představili na dlouhohrajícím vinylu s názvem Masopust. Silné autorsko-interpretační sdružení bylo úspěšné na folkových festivalech typu Porty, ale žánrová omezení jasně překračovalo. K tomu přispěla inspirace Zuzany Navarové kubánskými rytmy a latinsko-americkou hudbou, ale i celková čerstvost a jedinečnost kapely na tehdejší scéně.

„Začali jsme horečnatě připravovat vše, co k takovému albu patří. Především obal. Neznali jsme totiž nikoho, kdo by se tvorbou obalů pro gramofonové desky zabýval. Kamarádem Vladimíra Vytisky byl výtvarník Jiří Voves a jeho obrázky se nám moc líbily. Nabídl nám své zafačované krvácející jablko ve tvaru srdce a nám připadalo úžasné. Hned jsme se domluvili a ostatní už šlo vlastně mimo nás. Album vyšlo a naštěstí byl jeho obsah natolik silný, že se nikdo nepozastavoval nad trochu strohou dokumentací. Nemám přesné informace, ale je jisté, že první náklad byl okamžitě rozebrán. Tím jsme splnili podmínku k další spolupráci. Mohli jsme si myslet na další desku…,“ vzpomíná v bookletu Zdeněk Vřešťál.

Aktuální reedice na CD a LP byla remasterována z původních pásů. Vinyl je vylisován v „heavy“ gramáži 180 gramů. Obal byl rekonstruován tak, aby se graficky a barevně maximálně přiblížil neexistujícím výrobním podkladům a nenalezenému titulnímu obrazu. Oproti původnímu vydání zde naleznete texty všech písní. Vnitřní sáček a booklet obsahují též fotografie a vzpomínky. Největším zážitkem je však muzika samotná: melodickými nápady a chytrými texty stále současná, třemi jedinečnými sólovými hlasy a společně dokonale „lepícími“ vokály trvale okouzlující.

K nedožitým šedesátinám Zuzany Navarové uspořádali Zdeněk Vřešťál a Vít Sázavský speciální koncert s názvem NEREZ&LUCIA, který se koná 18. června v divadle Drak v Hradci Králové. Na vyprodaném koncertě vystoupí také zpěvačka Lucía Šoralová, multiinstrumen­talista Robert Fischmann akordeonista a saxofonista David Lomič a francouzský kontrabasista Gregoire Brun.