PŘEDSTAVUJEME NOVINKY

Z PODZIMNÍHO EDIČNÍHO PLÁNU

Vydavatelství Supraphon chystá na podzim řadu zajímavých a mnohdy unikátních alb z oblasti populární i klasické hudby a mluveného slova. Ediční plán je velice pestrý a obsahuje vedle nových nahrávek Lucie Bílé, Tomáše Kluse, Kláry Vytiskové, Luboše Pospíšila, Petra Kotvalda či debutu písničkáře Michala Horáka také řadu kompilací sestavených u příležitosti různých jubileí a výročí, kterým dominuje sedmdesátka Jiřího Korna a šedesátiny Divadla Semafor. Posluchači se také mohou těšit na nová vydání kultovních alb a archivních, často nikdy nevydaných nahrávek, které v podzimním plánu Supraphonu reprezentují zejména: Marta Kubišová, Olympic, Hana Hegerová s Miroslavem Horníčkem a Jan Werich. V oblasti audioknih zaujme například originální hudební pohádka písničkářky Radůzy, novinka Divadla Spejbla a Hurvínka, memoáry Zbigniewa Czendlika, Indiánské pohádky s Bárou Hrzánovou nebo nejkrásnější biblické příběhy s Hanou Maciuchovou, Jiřím Dvořákem a dalšími oblíbenými herci. Příznivci klasické hudby se mohou těšit na novinky mezinárodně úspěšných souborů Pavel Haas Quartet, Belfiato Quintet, Capella Mariana, ale i renomovaného klavíristy Ivo Kahánka s Bamberskými symfoniky vedenými dirigentem Jakubem Hrůšou. Pozornost vzbuzuje i právě vznikající debutové album vynikajícího mladého tenoristy Petra Nekorance či crossoverové album mezzosopranistky Dagmar Peckové se skladatelem scénické hudby Darkem Králem.

populární hudba

Jiří Korn se chystá oslavit své sedmdesátiny 25. září velkou show v O2 aréně a k této příležitosti mu vyjde výběrové album, které zmapuje všechny jeho největší hity. Naopak novinkovým albem oslaví šedesátiny Petr Kotvald, který zve fanoušky na svůj narozeninový koncert 28. září do Kongresového centra Praha. Archiv divadla Semafor poskytl další klenot, tentokrát v podobě kompletního záznamu společného Recitálu Hany Hegerové a Miroslava Horníčka z roku 1966, který vyjde koncem září v podobě dvojalba. Měsíci říjnu bude dominovat jedna z nejočekávanějších domácích nahrávek roku, nové album Lucie Bílé, které zpěvačka natáčí v bratislavském studiu LittleBeat. Jeho producentem je Martin Maxo Šrámek, jenž stál i za předchozí, platinou oceněnou Hanou. V říjnu také potěší své příznivce koncertním záznamem největších hitů Luboš Pospíšil. Po výročním vydání legendárního alba ze šedesátých let Želva skupiny Olympic se v říjnu objeví na CD a vinylu další kultovní album Olympiku z roku 1969 Pták Rosomák. Po padesáti letech to bude poprvé i s mimořádným bonusem v podobě originální vystřihovánky v grafickém provedení J. A. Pacáka. Třicáté výročí sametové revoluce symbolicky přinese do listopadového edičního plánu Supraphonu výběr největších hitů Marty Kubišové, který bude obsahovat i novou verzi hymnické Modlitby pro Martu. Talentovaný, mladý písničkář Michal Horák chystá svůj debut, jenž bude obsahovat i humornou píseň Hej, teto, která v podobě videoklipu dosáhla na YouTube již bez mála půl milionu zhlédnutí. Na podzim se v distribuci Supraphonu objeví i velmi očekávané společné album Tomáše Kluse a Janáčkovy filharmonie Ostrava příhodně nazvané Klusymfonie. Oblíbený písničkář se s filharmoniky vydá na přelomu listopadu a prosince i na stejnojmenné turné. Zvláštností podzimní produkce Supraphonu bude crossoverové album operní divy Dagmar Peckové a skladatele scénické hudby Darka Krále, na kterém se propojuje hlas slavné mezzosopranistky se samplovanou, elektronickou hudbou. Někdejší dlouholetí hudební partneři Ondřej Havelka a Pavel Klikar, kteří letos slaví půlkulatiny, se shodli, že přišla pravá chvíle pro vydání kompletu dlouho nedostupných čtyř alb Originálního pražského synkopického orchestru vydaných před rokem 1990 na značkách Panton a Supraphon.

mluvené slovo

Edice mluveného slova Supraphonu otevře nový školní rok audioknihou Bible – Nejkrásnější příběhy. Nejznámější biblické příběhy načetli Miroslav Táborský, Simona Postlerová, Jiří Dvořák a Hana Maciuchová. V polovině října vydá písničkářka Radůza nahrávku své hudební pohádky Uhlíř, princ a drak. Spolu s Radůzou si v ní zahráli a zazpívali mladí herci Národního divadla: Anna Fialová, Lucie Polišenská, Radúz Mácha, Igor Orozovič a Jiří Suchý z Tábora. Doprovod písní vznikl použitím celé řady tradičních i netradičních hudebních nástrojů ve spolupráci autorky s multiinstru­mentalistou Josefem Štěpánkem. Děti se také mohou těšit na novou nahrávku Divadla Spejbla a Hurvínka Taťuldo, zhasni!, která rozšíří oblíbené tituly vtipně odhalující dějiny různých předmětů. Po vysavači a žvýkačce přichází na řadu Hurvínkovo veselé dobrodružství se žárovkou. Jméno autora Richarda Bergmana je spojeno hned se dvěma na říjen naplánovanými audioknihami Nový návrat malého prince a Kryštof a myš. Návrat malého prince je volným pokračováním jednoho z nejkrásnějších příběhů světové literatury – Malého prince od Antoina de Saint-Exupéryho, ve kterém uslyšíte Michala Dlouhého, Miroslava Táborského nebo Jana Kanyzu. Novou dětskou knížku o důležitosti přátelství Kryštofova myš skvěle načetl Jiří Lábus. Z další chystané nabídky audioknih zaujme zvuková podoba nevšední knihy Neboj se vrátit domů zakladatelky hospicového hnutí v ČR Marie Svatošové. Listopadové dny přinesou Indiánské pohádky renomovaného spisovatele Vladimíra Hulpacha s věrohodnou vypravěčkou Bárou Hrzánovou a audioverzi úspěšných memoárů Zbigniewa Czendlika Postel, Hospoda, Kostel. Na vánoční trh chystá Supraphon velké komplety nahrávek Jana Wericha a divadelních her Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra z letos šedesátiletého Semaforu.

klasická hudba

Již na přelomu srpna a září vstoupí Supraphon do nové sezony se dvěma alby klasické hudby – archivní kompilací nahrávek tří stěžejních českých písňových cyklů v podání nezapomenutelného tenoristy Viléma Přibyla a vokální polyfonií renesanční Prahy v dokonalém souznění hlasů ansámblu Cappella Mariana na novince nazvané Praga Rosa Bohemiae. Konec září bude patřit progresivní formaci Belfiato Quintet, která vydá dechové kvintety Antonína Rejchy. Mezinárodní ohlas se rovněž očekává u ambiciózního alba klavíristy Ivo Kahánka, který nahrál klavírní koncerty Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů s Bamberskými symfoniky vedenými ve světě stále úspěšnějším dirigentem Jakubem Hrůšou. Velká očekávání provází říjnové vydání nového alba hvězdného Pavel Haas Quartet, který za své předchozí nahrávky získal řadu významných mezinárodních ocenění. Pavel Haas Quartet trpělivě vyčkával a s ještě větší uměleckou vyzrálostí a v dokonalé souhře nahrál vrcholně intenzivní pojetí smyčcových kvartetů Dimitrije Šostakoviče. Czech Ensemble Baroque Orchestra pokračuje v mapování díla barokního skladatele Františka Xavera Richtera. Na konec října naplánované album přinese Richterův koncert pro kladívkový klavír a orchestr. Pozornost rovněž vzbuzuje i právě v těchto dnech ve Dvořákově síni Rudolfina vznikající albový debut mladého tenoristy Petra Nekorance, který potěší posluchače v listopadu.