ARUNDO QUARTET

KONCERT A KŘEST CD

Koupit album
Katalogové číslo: SU 4261-2

Arundo Quartet vystoupí v pátek 4. října 2019 od 18 hodin v Kostele sv. Martina ve zdi v Martinské ulici 8 v Praze 1 od 18 hodin s Goldbergovými variacemi Johanna Sebastiana Bacha v rámci speciálního koncertu, jímž zároveň představí své debutové CD, které vyšlo u vydavatelství Supraphon. Vstup na koncert je zdarma.

Arundo Quartet tvoří výjimeční hudebníci, kteří jsou skvělými sólisty, komorními hráči i ozdobou nejvýznamnějších orchestrů včetně Berlínské a České filharmonie tvoří Jan Souček (hoboj), Jan Mach (klarinet), Karel Dohnal (basetový roh), Václav Vonášek (fagot).

Legendou opředené Goldbergovy variace patří k nejčastěji nahrávaným dílům Johanna Sebastiana Bacha. Jakkoli se na první pohled zdá být úprava pro kvarteto dřevěných dechů vzdálená od skladatelova původního záměru, při poslechu se možná neubráníte pocitu, že měl sám Bach při komponování v hlavě právě takové obsazení. Barvy plátkových nástrojů se krásně pojí do společné harmonie, přitom jejich odstíny umožňují sledovat vedení jednotlivých hlasů v polyfonní sazbě; to je zřejmý bonus oproti původní klávesové verzi. V Árii a třiceti variacích je dost prostoru pro kantilénu a půvabné barvy nástrojů i pro jejich vrcholnou virtuozitu. „Kouzlo Goldbergových variací jsem objevil relativně pozdě – jak jinak, než prostřednictvím nahrávky Glenna Goulda (té pozdější, zralejší). Poté, co jsem vzdal pokusy zahrát aspoň fragmenty na klavír, jsem si začal přehrávat jednotlivé hlasy na fagot. A odtud už vedla cesta k úpravě „demoverze” pro dechové trio, se kterým jsme v té době pravidelně vystupovali. Náš výběr (13 variací) se vždy setkal s pozitivním ohlasem, nicméně neubránil jsem se pocitu, že takto to nemůže zůstat. Jakmile jsem si (při provedení Mozartovy Gran partity) připomněl existenci basetového rohu, byl chybějící článek na světě a mohl jsem se pustit do úpravy celého cyklu,“ uvedl umělecký lídr kvarteta Václav Vonášek.

Album: https://lnk.to/…rgVariations