KAREL GOTT

*14. 7. 1939 / + 1. 10. 2019

Odešel dvaačtyřiceti­násobný zlatý slavík Karel Gott

Jsou smutné zprávy, které sice musíte očekávat, ale stejně na ně nikdy nejste připraveni. Jedna z těch nejobávanějších právě dorazila: navždy dozpíval Karel Gott.

Pro jeho vydavatelskou firmu by bylo snadné jen hrdě vyčíslit stovky zpěvákových nahrávek v katalogu a miliony prodaných kusů zvukových nosičů i digitálních záznamů, ale to rozhodně není dost. Vztah Karla Gotta a Supraphonu je totiž historicky neobyčejný: téměř šedesát let spolupráce, mnohem víc, než pouhý kontakt zpěváka a jeho vydavatele. Šlo o dobře promyšlenou a mimořádně úspěšnou symbiózu skvělého umělce a jeho nadšeně kompetentních spolupracovníků. Právě v Supraphonu začala jeho světová kariéra, právě tady se podařilo zachytit také jeho písně, nazpívané ve zralém věku. Bylo to zpěvákovo dlouhodobé profesionální zázemí jeho skvělým songům. Bylo to společné vytváření nejslavnější stránky napínavého románu československé populární hudby. Bylo to umělecké i lidské partnerství a přátelství.

Také proto je zpráva o odchodu Karla Gotta pro bývalé, současné i budoucí supraphonské tak zarmucující. Útěchou pro rodinu, vydavatele i všechny fanoušky Gottova nádherného tenoru, mnohostranného talentu a nevídané pracovitosti je skutečnost, že ho určitě ještě mnohokrát uslyšíme. Jsou totiž lidé a písně, na které nejde zapomenout a srdce, jež nehasnou. Děkujeme, Karle…

V Praze 2. října 2019