BARBORA HRZÁNOVÁ

ČTE INDIÁNSKÉ POHÁDKY

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6494-2

Vladimír Hulpach je autorem řady převyprávěných mýtů, pohádek, legend a bájí z celého světa. Jeho Indiánské pohádky patří k nejúspěšnějším, vyšly již v jedenácti jazykových mutacích a v mnoha vydáních. V pátek 15. listopadu 2019 vycházejí Indiánské pohádky u Supraphonu v podání herečky Barbory Hrzánové poprvé jako audiokniha na CD-MP3 i ve všech digitálních formátech. V těchto pohádkách jsou zvířata a lidé ve stejné roli, mluví spolu a navzájem se silně ovlivňují. Mocní duchové pak zasahují do života všech tvorů rozumně, předem varují a dokážou pozitivně a zásadně proměnit svět. Příběhy okouzlí svojí laskavou moudrostí a souzněním s přírodou.

Barbora Hrzánová je „Vinnetou naší doby“ (jak zní kniha jejích vzpomínkových rozhovorů s Richardem Ermlem, která vyšla loni). Je nejen vynikající herečka, ale i člověk, který má k indiánům celým svým životním postojem blízko. Její citové a osobní zaujetí při četbě těchto pohádek dodává nahrávce nesmírnou autentičnost a sílu sdělení. „Já jsem se kdysi rozhodla, že zveřejním, že jsem Vinnetou. Odmalička jsem si přála jím být, a tak jsem si řekla, proč ne. A bylo to. Jenomže pozor, já jsem zároveň Vinnetou a Stará liška. Když byl náš syn malej, tak jsme byli běžná indiánská rodina. Já jsem dostala čelenku s pérem a přiřkli mi jméno Stará liška, syn byl Bystré očko a Radek Hladový vlk. Jak vidíte, indiánskou krev mám v žilách léta,“ vzpomíná s úsměvem Barbora Hrzánová a zároveň dodává: „Indiánské pohádky jsou pro všechny, kteří obdivují a oceňují indiánskou schopnost pochopení přírody.“ To, o čem hovoří Barbora Hrzánová, podtrhuje v nahrávce hudba, tedy zpěv, buben a chřestidlo v interpretaci bývalého náčelníka Ligy lesní moudrosti Filipa Chmela.

Indiánské pohádky spisovatele Vladimíra Hulpacha skvěle načetla Barbora Hrzánová a vycházejí 15. listopadu na značce Supraphon.

Booklet zdobí ilustrace Miroslavy Hrdinové i fotografie Andrey Simperové. Posluchači se mohou těšit na pohádky s dakotskými bojovníky, irokézským náčelníkem, algonkinským kouzelníkem, zunským chlapcem či také s Čejeny, Arapahy a dalšími severoamerickými indiánskými kmeny.

Připojené video