KAREL ČAPEK 130 LET

VÝROČÍ NAROZENÍ

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6477-2

Spisovatel Karel Čapek se narodil 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích. Svoji literární činnost započal jako redaktor v časopisech Nebojsa, Národní listy, Lidové noviny. Od roku 1921 do roku 1923 byl dramaturgem divadla na Vinohradech. Poté se v letech 1925 až 1933 stal předsedou PEN klubu Československa.

V dílech Karla Čapka se uplatňuje individualistický přístup a z toho vyplývající uznávání silných jedinců, neuznává jednoznačnou pravdu, ale pouze pravdu z pohledu jednotlivce. Jeho dílo samozřejmě také ovlivnila první světová válka a později nástup fašismu v Itálii a hlavně nacismu v Německu, blížící se druhá světová válka a hrozby proti první Československé republice.
Jeho dílo bývá děleno na dvě základní části: na část zabývající se vnitřním životem člověka jako jedince, jehož prostřednictvím se Čapek pokouší zkoumat možnosti i hranice lidského poznání, mnohost pohledů na realitu, zabývá se noetikou. Dále na utopickou část – sem se řadí jeho utopické romány a dramata, ve kterých Čapek kritizuje společenské problémy celé moderní společnosti, zároveň je zde často vyjadřována obava ze zneužití techniky proti člověku a v dílech je i patrná obava z nastupujícího fašismu. Pro tato díla bývá považován za předchůdce sci-fi literatury.

Na sklonku života dne 26. srpna 1935 se oženil se svou dlouholetou přítelkyní Olgou Scheinpflugovou. Když Beneš opustil zemi a byla podepsána Mnichovská dohoda (1938), stal se na politické scéně nepopulárním. Tři roky ke konci života trávil ve Staré Huti u Dobříše. Dnes zde nalezneme jeho památník. Dne 25. prosince 1938 neodolal zápalu plic a zemřel chvíli před zatčením gestapem. Jeho hrob je na vyšehradském hřbitově v Praze. Karel Čapek byl opakovaně nominován na Nobelovu cenu. V roce 1995 byl in memoriam oceněn Řádem T. G. Masaryka.

Vydavatelství Supraphon v průběhu let vydalo řadu románů a povídek Karla Čapka ve skvělých interpretacích předních českých herců a hereček. Nejnověji vznikly zvukové podoby čtyř jeho povídek: Muž, který dovedl lítat, Prázdniny, O velikonočním čarování a Mikuláš. Osobitý humor textu Karla Čapka vyniká i díky kongeniální interpretaci Josefa Somra. Všechny jsou obsaženy na audioknize nazvané Povídky s úsměvem, která vyšla na CD i digitálně loni v únoru.

KATALOG NAHRÁVEK S DÍLA KARLA ČAPKA NA SUPRAPHONLINE:
https://www.supraphonline.cz/…/karel-capek