SPEJBL 100

DIVADLO S+H SLAVÍ

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6601-2

Divadlo Spejbla a Hurvínka si v letošním roce připomene především neuvěřitelných 100 let od chvíle, kdy se na scéně poprvé objevila loutka pana Spejbla. Pro nestárnoucího taťuldu bude na začátku dubna připraveno oslavné výběrové CD s příznačným názvem Ať žije Spejbl! Chystá se dokument České televize z cyklu Neobyčejné životy nebo výstava SPEJBL 100 ve Ville Pellé. Kromě toho divadlo připraví také dvě zbrusu nové premiéry a uspořádá Dny otevřených dveří.

První vstup populárního Spejbla na divadelní prkna nebyl přesně zaznamenán. Uvádí se, že práce na samotné loutce probíhaly v průběhu roku 1919, zatímco první vystoupení se uskutečnilo na podzim roku 1920. Divadlo Spejbla a Hurvínka proto bude slavit po celý rok. Hned na začátku roku 2020 spustí Klub Hurvajz, který divákům kromě jiného nabídne také pohled do zákulisí jejich oblíbeného divadla. Za oponu nejznámější české loutkové scény se všichni fanoušci Spejbla a Hurvínka dostanou také díky prvnímu jarnímu Dni otevřených dveří. Návštěvníci budou mít díky bohatému programu možnost spatřit to, co běžnému divákovi zůstává během představení skryto.

Oslavenci, panu Spejblovi, budou patřit také další tři nové projekty. Půjde o premiéru dokumentu České televize z cyklu Neobyčejné životy, který bude tentokrát celý věnovaný této proslulé loutkové postavičce. Dokument bude mít premiéru v první polovině příštího roku. Zhruba ve stejnou dobu chystá vydavatelství Supraphon reedici CD Ať žije Spejbl s těmi vůbec nejoblíbenějšími dialogy. Zároveň se chystá i zbrusu nová nahrávka, která by ozdobila předvánoční čas.

Oslavy stoletého výročí pana Spejbla vyvrcholí 4. listopadu 2020 zahájením výstavy SPEJBL 100 ve Ville Pellé, která návštěvníkům přiblíží jeho stoletý život. Výstava bude pro všechny návštěvníky otevřena až do 31. ledna 2021.

Divadlo, to jsou ale především divadelní představení. Nejinak je tomu také v případě Divadla Spejbla a Hurvínka v roce 100. výročí jednoho z hlavních protagonistů. Mezi oblíbenými představeními, která na repertoáru divadla zůstávají již několikátou sezonu, se objeví také dvě novinky. Již v říjnu to byla „Past na Hurvínka“ a v červnu se premiéruje zbrusu nový interaktivní projekt věnovaný nejmenším dětem ve věku 1–3 let. Představení autorsky i režijně připraví hostující režisérka Janka Ryšánek – Schmiedtová. Třicetiminutová interaktivní hra pro děti a jejich rodiče se bude jmenovat „Žeryčku, hop!“ a věnována bude dalšímu oslavenci, oblíbenému Žerykovi, který oslaví své 90. narozeniny.

Katalog Divadla S+H na Supraphonline:
https://www.supraphonline.cz/…a-a-hurvinka