WABI DANĚK

ROSA NA KOLEJÍCH

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6705-1

V roce 1984 ikona českého country a folku Wabi Daněk nahrál své první album Rosa na kolejích. Pro mnohé se stal autorem hymny, která zlidověla, a to nejen v trampském prostředí. Jeho skladby Nevadí, Píseň, co mě učil listopad či Hudsonské šífy jsou snad v každém zpěvníku a Outsider waltz nebo Ročník 47 pak vstoupily do pomyslné folkové síně slávy. Všechny je najdete na legendárním debutovém albu zlínského písničkáře, které nese stejný název jako ústřední megahit – Rosa na kolejích. Toto legendární album vydává Supraphon vůbec poprvé ve své historii na samostatném CD i s bonusy a v remasterované podobě také na LP.

„Wabi mi kdysi říkal, že chtěl hrát Beatles a bigbeat, ale zjistil, že na to nemá hlas. Pak už přišla Rosa a bylo to jasný,“ vzpomíná David Landštof, producent posledního alba zpěváka, který byl kdysi po mnoho let hlavním protagonistou festivalu Porta v dobách jeho největší slávy a který si splnil sen, když stál na pódiu s americkou ikonou country Krisem Kristoffersonem.

„Album vznikalo částečně u Wabiho na chatě, kam jsem vzal mixpult, magneťák, spoustu kafe a s Karlem Markytánem a Wabim jsme tak půlku věcí nachystali tam. Druhou část jsem pak aranžoval sám doma. Samozřejmě se pak ještě experimentovalo ve studiu Českého rozhlasu v Brně za velkého přispění zvukaře Karla Špalka a režiséra Aleše Podařila,“ říká o vzniku kultovního alba jeho producent Ivo Viktorín, spoluzakladatel skupiny AG Flek.

Velkou část své hudební kariéry strávil v duu se svým věrným druhem kytaristou Milošem Dvořáčkem. Poslední léta, ve kterých zažil velký comeback, mu zpříjemnilo umělecké těleso Ďáblovo stádo, uskupení mladých hudebníků a výtvarníku ve spojení se spisovatelem Michalem Bystrovem. Společně natočili dvě úspěšná alba, kde staré evergreeny pojali syrově a po svém.

Vinylová reedice alba Rosa na kolejích nabízí remasterovaný zvuk a rekonstruovaný obal obsahující původní sleeve-note Václava Emingra a dobové fotografie Františka Heřmana. Na historicky prvním vydání na CD pak najdete dvanáct bonusů, které mapují období zásadních hitů od debutu až po poslední nahrávku z roku 2014 Wabi a Ďáblovo stádo – Příběhy písní. Vzniklo tak jakési „best of“ Stanislava Wabiho Daňka, které je obohacené o biografický text Mirka Černého. V bookletu CD najdete i fotodokument proměn zpěváka, kytaristy, skladatele a textaře, jehož příjemně civilní zjev i mužně podmanivý zpěv rozhodně patří mezi největší poklady naší folkové, country a písničkářské scény.

Multilink: https://lnk.to/…saNaKolejich

Připojené video