IVO KAHÁNEK

ZÍSKAL BBC MM AWARD

Koupit album
Katalogové číslo: SU 4236-2

S nahrávkou klavírních koncertů Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů slaví klavírista Ivo Kahánek s Bamberskými symfoniky a dirigentem Jakubem Hrůšou úspěchy od samého vydání. Album již například získalo BBC Radio 3 Disc of the Week, BBC Music Magazine Recording of the Month, Choc de Classica, Album der Woche na BR Klassik a Choix de Classique HD. Nyní se muzikanti dočkali vítězných vavřínů v kategorii Concerto v rámci prestižních britských BBC Music Magazine Awards.

Klavírista Ivo Kahánek k tomu uvedl: „BBC Music Magazine Award je cena unikátní zejména v tom, že reflektuje jak pohled odborníků, tak i názor fanoušků klasické hudby, a já jsem nesmírně šťasten a poctěn, že jsme ji pro českou hudbu získali! Záměrně říkám MY, protože natočit CD je trochu jako natočit malý film: potřebujete udělat mnoho jednotlivých krůčků, ani jednou nesmíte šlápnout vedle, a hlavně – potřebujete mít tým lidí, kteří na něm pracují s profesionalitou i láskou. A za to bych zde chtěl poděkovat všem, kteří se na nahrávce podíleli – Bamberským symfonikům, Supraphonu, Bavorskému rozhlasu, samozřejmě laskavým mecenášům desky Juliu Prügerovi a Nadaci Bohuslava Martinů, a na místě nejčestnějším Jakubu Hrůšovi, jehož umělecký i lidský přínos k celé realizaci je nedocenitelný. I když zažíváme s pandemií koronaviru těžké časy, moc bych si přál, aby nahrávky, jako je tato, byly symbolickým příslibem všem, kdo milují klasickou hudbu, že i po dobu, kdy se nemůžeme vídat osobně v koncertních síních, jsme v určitém smyslu stále spolu…"

Dirigent Jakub Hrůša získání BBC Music Magazine Award okomentoval: „Krásné ceny BBC MM Award si velice vážím. Ivo Kahánek a Bamberští symfonikové jsou pro mě spolupracovníci z nejmilejších a totéž mohu rád říct o skladatelích Dvořákovi a Martinů. Pracovali a koncertovali jsme intenzivně, s obrovským nasazením a chutí. Jestliže teď získává naše album s těmito díly skvělých mistrů, která nejsou mezi těmi nejznámějšími, takové ocenění, zažívám pocity hrdosti a obrovský příval energie do další činnosti. Děkuji ze srdce všem, kdo pro nás hlasovali. Pro vás hrajeme a nahráváme!“

Celkem jednadvacet alb, které prošly nominací, jsou z loňské produkce sedmnácti významných vydavatelských společností z celého světa. Nominace BBC Music Magazine Award jsou rozděleny do sedmi kategorií (instrumentální, komorní, orchestrální, sborová, vokální, operní a koncertní) a představují to nejlepší z více než 1 500 nahrávek recenzovaných v britském BBC Music Magazine v průběhu uplynulého roku. Mezi hvězdnými interprety nominovaných nahrávek se letos objevila jména jako Gidon Kremer, John Wilson, Kirill Gerstein, Sabine Devieilhe, Olivier Latry, Kremerata Baltica, Boston Symphony Orchestra, Royal Stockholm Philharmonic Orchestra či Choir of Merton College Oxford. Nahrávku klavírních koncertů Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů vydal v září 2019 Supraphon mj. díky velkorysé podpoře pana Julia Prügera a Nadace Bohuslava Martinů.

Ceny byly vyhlášeny v pondělí 11. května prostřednictvím sociálních sítí BBC Music Magazine

Album: https://lnk.to/…vorakMartinu

Připojené video