JITKA ZELENKOVÁ

SLAVÍ ŽIVOTNÍ JUBILEUM

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6707-2

Supraphon nachystal při příležitosti významného životního jubilea zpěvačky Jitky Zelenkové nové kompilační album jejích největších hitů. Album „Best Of Jitka Zelenková“ obsahuje přes dvacet písní, které mapují její úspěšnou hudební dráhu. Ve výběru najdete všechny velké hity včetně čtyř duetů. Narozeninové album vyšlo ke zpěvaččiným kulatinám na CD i v digitální podobě.

U příležitosti vydání výběrového alba, které si sestavila sama zpěvačka, jsme se jí zeptali:

Jitko, co bylo pro jubilejní „Best of“ album základním kritériem, aby se písnička do výběru dostala?

Vycházela jsem z toho, jaké písničky si za ta léta nejvíc oblíbili posluchači. Dalším měřítkem bylo, které skladby nejvíc „fungují“ na koncertech, ale hlavně – je to průřez všemi mými alby od roku 1979.

Kterou písničku řadíte do svého osobního „Best of“?

Samozřejmě, lidé jsou většinou zvyklí dobře reagovat na písničky, které znají z rádia. Já ale na svých koncertech zaznamenávám ohlas i na skladby, které ohrané nejsou. K těm patří mimo jiné „Sem tam“, kterou napsala vynikající Joni Mitchell a já ji zpívám s nádherným textem Pavla Vrby. Obzvlášť mě u této písničky těší, že má neustálý vývoj a na každém koncertě je vlastně jiná.

Na albu jsou i dueta. Jak si vybíráte kolegu pro takovou píseň?

Vždycky, když jsem připravovala duet, řídila jsem se jedinou věcí – s kým se mi dobře zpívá, aby k sobě hlasy dobře ladily. Ke třem skvělým Karlům (Gottovi, Černochovi, Zichovi) přibyl David Kraus, kterého jsem si vybrala před mnoha lety, když jsem ho slyšela zpívat známý standart Mona Lisa od Nat King Colea. Skvělá příležitost se nám naskytla v roce 2018, kdy jsem natáčela album „Intimity“. David byl jasná volba pro krásný duet „Pouhý známý“.

Připojené video