IDA HAENDEL

ODEŠLA LEGENDA

Koupit album
Katalogové číslo: SU 4162-2

V úterý 30. června 2020 ve věku 91 let zemřela Ida Haendel, slavná britská houslistka s polským původem, která nesčetněkrát koncertovala i v České republice a spolupracovala s vydavatelstvím Supraphon, které před šesti lety vydalo 6CD komplet „Ida Haendel – Prague Recordings 1957–1965“, který zahrnuje její živé i studiové pražské nahrávky do poloviny šedesátých let, jež jsou dochované v archivech Supraphonu a Českého rozhlasu; řada z nich na kompletu vyšla v roce 2014 poprvé.

Ida Haendel vyrůstala poblíž ruských hranic, ve východopolském Chelmnu. Od tří let se učila hrát na housle. V sedmi letech získala neuvěřitelné 7. místo ve Wieniawského houslové soutěži. Díky emigraci unikla se svou rodinou holocaustu. Ve dvanácti letech, po studiu na konzervatoři ve Varšavě, koncertovala v Londýně, kde pokračovala ve studiu u Carla Flesche a George Enesca. Během tohoto studia se stala významnou interpretkou Sibeliových a Waltonových koncertů. V Londýně debutovala pod taktovkou Sira Henryho Wooda, tak začalo její celoživotní spojení s festivalem Proms, kde se objevila osmašedesátkrát.
Žila střídavě v Jeruzalémě, Londýně a v New Yorku. Nikdy se nevdala, neměla děti. Svůj život zasvětila houslím značky Stradivari z roku 1696 a fence jménem Decca – pojmenovaná dle názvu jejího hlavního vydavatelství Decca Records. Poslední roky života prožila na Floridě.

Jako sólistka spolupracovala snad se všemi dirigentskými legendami dvacátého století a významnými symfonickými orchestry světa. Nesmazatelné stopy svého umění zanechala též v Praze, kam se ráda vracela. Kritici považují nahrávky Idy Haendel za milníky houslového umění. Vysoce hodnocena posluchači i kritiky bylo její CD s dirigentem Vladimírem Ashkenazym z roku 2000. Mezi skvosty Supraphonu patří nahrávky s Karlem Ančerlem, Alfredem Holečkem a Českou filharmonií.

Z diskografie Idy Haendel na Supraphonline: https://www.supraphonline.cz/…a-haendelova