JAN SMIGMATOR

MURPHYHO ZÁKON

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6589-2

Jako by tenhle zamotaný rok 2020, kdy se nám všem snaží rytmus i melodii vnutit koronavirus, vlil do žil Janu Smigmatorovi nějakou mimořádnou transfuzi hudebních nápadů a inspirací. Blýskavé pódium s reflektory a big bandem za zády, na jaké byl zvyklý ve skvělé sérii koncertů projektu Sinatrology, vyměnil za jiný svět. V létě začal jamovat na své vlastní zahradě a přivedl k životu Jazz piknik – jeden z nejoriginál­nějších hudebních projektů doby covidové. Dva roky od posledního řadového alba, které nahrál s Mitchem Winehousem jako poctu Gershwinovi, přichází Jan Smigmator s novinkou, kterou nazval Murphyho zákon. Na albu se představuje i jako autor několika textů a po boku skladatele a klavíristy Svatopluka F. Smoly i jako spoluautor hudby. Vedle původní tvorby a světových standardů se na desce objevuje i několik písní z repertoáru předčasně zesnulého německého zpěváka Rogera Cicera, na které pro Jana Smigmatora napsali české texty Václav Kopta, Josef Nečas a Ester Kočičková. „Už léta mi v hlavě zní věta mojí babičky: „Honzíku, zpíváš sice moc hezky, ale já tomu nerozumím!“ Ale nejde jen o mou babičku. I když moje publikum z velké části anglicky mluví, češtinu prožívá vždycky mnohem víc. Téměř po každém koncertě za mnou chodí fanoušci a ptají se, na kterém albu je můj český text Za svým snem jít k písni My Way. Že se s ním natolik ztotožňují, že ho musí mít doma. Proto jsem už před lety začal o českém albu uvažovat a myslím si, že právě teď nastal ten pravý čas,“ uvedl Jan Smigmator.

Album, které produkoval multižánrový klavírista, aranžér a producent Jan Steinsdörfer (spolupracuje také např. s Ewou Farnou, Chinaski ad.), a zahrál si na něm mimo jiné i klavírní virtuos Ivo Kahánek, vychází deset let od začátku Smigmatorovy sólové kariéry, pět let po uvedení úspěšného projektu Sinatrology a je jeho pátým albem. Dvanáct skladeb, ve kterých se Jan Smigmator představuje ve všech svých hlasových polohách, naznačuje, že tady někde může být zásadní přesah i do dalších hudebních žánrů. Harlemsko-brooklynský sound albu Murphyho zákon dodal asi nejúspěšnější český jazzman současnosti Ondřej Pivec a jeho legendární hammondky. Smigmator ho díky covidu „uzmul“ na pár týdnů hvězdě první velikosti Gregorymu Porterovi. „Když jsme společně s producentem alba Honzou Steinsdörferem Ondru Pivce oslovili, v plánu byla pouze jedna jediná píseň – jazz-rocková vypalovačka Rychlík do Harlemu. Ondřej nám pak ale zavolal, že má volno celý den a že nám nahraje, cokoli si budeme přát a co se za ten den stihne. Vzhledem k tomu, že zvuk hammondek miluju snad odjakživa, s jeho nabídkou jsem nadšeně souhlasil a okamžitě jsme vymysleli další čtyři písně, kterým by jeho účast velmi slušela a prospěla. Spolupráce s ním je pro mě nesmírně inspirativní. Když mě doprovází, velmi intenzivně si uvědomuji, že zpívám úplně jinak. Mnohem lépe a jazzověji. Podotýkám, že ten pocit nemám jen já, ale i posluchači, kteří nás slyšeli třeba na našich Jazz Piknicích na Vyžlovce, nebo na festivalu United islands of Prague,“ líčí potěšeně Jan Smigmator.

Album Jan Smigmator – Murphyho zákon vyjde již v pátek 23. října 2020 u vydava­telství Supraphon na CD i ve všech digitálních formátech.

Připojené video