VINYL STOLETÉHO SPEJBLA

POKŘTIL IGOR OROZOVIČ

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6610-2

Loutku taťuldy Spejbla, kterou dnes zná celý svět, stvořil před rovnými sto lety Josef Skupa. Tehdy lidi sužovala španělská chřipka. Letos na jaře křest nového CD AŤ ŽIJE SPEJBL zastavil Covid-19. V těchto dnech album vydává Supraphon také na vinylu – je to po bezmála třiceti letech, co Spejbl s Hurvínkem mají novou LP desku! Taková sláva se nemůže obejít bez oslavy. Zvlášť když už jarní termín byl zrušen kvůli pandemii. Proto se Divadlo Spejbla a Hurvínka ve spolupráci se Supraphonem rozhodlo uskutečnit křest za účasti již osvědčeného kmotra desky Igora Orozoviče a alespoň zprostředkovaně, před kamerami, potěšit fanoušky.

Supraphon u příležitosti 100. výročí slavné loutky vydal letos v dubnu na CD a v digitálních formátech album s příznačným názvem Ať žije Spejbl, které právě vyšlo na LP desce. Je to přesně po devětadvaceti letech, kdy Supraphon vydal poslední vinylovou desku Spejbla a Hurvínka Robot Roby u Spejblů.

Výroční kompilace Ať žije Spejbl obsahuje nejzajímavější archivní nahrávky, které jsou doplněné úplnými novinkami a jedním vzácným objevem. Všichni tři historičtí interpreti slavného „taťuldy“, tedy Josef Skupa, Miloš Kirschner a Martin Klásek, jsou tu debutově doplněni tím nejaktuálnějším představitelem obou postav Ondřejem Lážnovským. Báječný Kirschnerův monolog O lásce z roku 1980 vychází poprvé v češtině. Album obsahuje i tři zbrusu nové nahrávky na speciální narozeninová a slavnostní témata.

Na počest slavného Spejbla se měly konat velké oslavy již na jaře, ale kvůli pandemii koronaviru se odsunuly na podzim, kdy opět ze stejného důvodu byly zrušeny. Vydání vinylu po třiceti letech je však pro Divadlo S+H i pro Supraphon významnou událostí. Protagonisté se nakonec pustili do křtu speciálního, kdy před kamery pozvali jako osvědčeného kmotra herce Národního divadla v Praze Igora Orozoviče, který již na jaře online křtil CD a navíc složil oslavnou píseň Mám doma 3 Spejbly, jež se dostala i do vysílání Českého rozhlasu. „V divadle Spejbla a Hurvínka ani netušili, když mě na jaře oslovili, jak vřelý vztah k těm dvěma hrdinům chovám. Jsem ta generace, která právě na nahrávkách Spejbla a Hurvínka doslova vyrostla. Když teď vychází LP deska, už jsem si návštěvu u Spejblů nemohl nechat ujít,“ uvedl Igor Orozovič.

Připojené video