VĚRA ŠPINAROVÁ

12 NEJVĚTŠÍCH HITŮ OPĚT NA LP!

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6714-1

Věra Špinarová – dáma malá vzrůstem, leč velká hlasem i srdcem by letos v prosinci oslavila 69. narozeniny. Bohužel osud tomu chtěl jinak a výjimečná zpěvačka nás opustila předčasně. Co však stále přetrvává je její hudební odkaz, který jí po právu přisoudil statut jedné z legend české pop-music. Supraphon jej nyní připomíná také na stále oblíbenějším a vyhledávanějším formátu LP v podobě výběru jejích největších hitů Jednoho se vrátíš, jehož prostřednictvím se úchvatný hlas z Ostravy dostává do drážek gramofonové desky po několika desetiletích.

„Zdaleka nejsi sám, kdo si myslí, že pocházím z Ostravy,“ smála se zpěvačka, když přijela do budovy Českého rozhlasu na Vinohradské třídě v Praze na natáčení pořadu Kulaté noty, který byl věnovaný jejím šedesátým narozeninám. „Jsem ale s Ostravou tak neodmyslitelně spjatá, že vlastně nikoho ani ve snu nenapadne, že bych mohla být odjinud. A já přitom pocházím z jižní Moravy, narodila jsem se 22. prosince 1951 v Pohořelicích u Brna. Do Ostravy jsem se pak dostala s rodiči v sedmi letech, když tam tatínek odešel jako horník za prací… Celý můj další život a hudební kariéra jsou už pak ale spjaty výhradně s Ostravou.“ Vzpomíná na natáčení s fenomenální zpěvačkou neodmyslitelně spjatou s rázovitým severomoravským regionem Miloš Skalka v průvodním textu LP.

Právě Skalka, renomovaný hudební publicista a letitý moderátor Českého rozhlasu je kromě obsáhlého biografického textu podepsán také pod výslednou sestavou dvanácti písní. Vybral do ní songy z období let 1970 až 2001, a každou píseň navíc doplnil zajímavým komentářem, jenž nabízí jak historický přesah či detailnější informace o vzniku a autorech, tak i osobní vzpomínky samotného kompilátora.

Ač je každá kompilace z podstaty věci nedokonalá a leckomu na ní může chybět ta či ona píseň, podstatné je, že žádná nepřebývá. Ve stopách nesmrtelné verze jednoho z ústředních hudebních témat Ennia Morriconeho pro filmový spaghetti western Tenkrát na Západě, v našem případě titulní skladby Jednoho dne se vrátíš (Un jour tu reviendras), tu najdete pestrou kolekci písniček převzatých jako například „abbovské“ Fernando nebo Slunečné pobřeží (Knowing Me, Knowing You), ale rovněž těch od nejlepších domácích autorů. Ti skladatelsky vzdávali svými nezapomenutelnými skladbami jako Meteor lásky (Jiří Zmožek), A já tě závidím (Lešek Semelka) či Kouzlo bílejch čar (Michal David) hold neuvěřitelnému zpěvu, navíc obvykle využívajícímu slova našich předních textařů (Pavel Vrba, Vladimír Čort, Eduard Krečmar nebo František Ringo Čech a další).

LP Jednoho dne se vrátíš tak – i přes skutečnost, že paní Věra již nyní zpívá kdesi v nadějném nekonečnu – posluchačům nabízí stále platný hudební zážitek. Ten je navíc díky formátu i vybraným fotografiím (titulní Petra Škvrně i ikonické Alana Pajera a Otto Dlaboly zdobící vnitřek obalu) krásně hmatatelným kusem vzpomínek na jedinečnou osobnost, jíž skvěle vystihují slova skladatele, textaře a producenta Petra Šišky (na výběru je zastoupen skladbou A pořád tě mám ráda): „Byla to ženská, která žila muzikou. Srdcem i duší rockerka. Do rockového baru se vydala přímo z hudebního pódia. Pro mě odešel největší hlas české hudební scény.“

Připojené video