OSM SVĚTEL

ŽIDOVSKÉ PŘÍBĚHY A POHÁDKY

Koupit album
Katalogové číslo: SU 6631-2

Židovská kultura patří k nejstarším na světě. Kromě hebrejské části Bible má i své pohádkově laděné příběhy, legendy a bajky, jež mnohdy dělí tisíce kilometrů a tisíce let. Supraphon nyní vydává audioknihu, která vznikla podle oceňované knihy Osm světel. Ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát v ní shromáždil a převyprávěl více než sedmdesát moudrých i veselých příběhů z prostředí židovských učenců, Židů sefardských i aškenázských stejně jako z chasidského prostředí. Každou kapitolu otvírá světlo z osmiramenného svícnu, upomínajícího na svátek světel chanuka, který se slaví v prosinci, pětadvacátého dne měsíce kislev židovského kalendáře.

Knihu Osm světel přeloženou do šesti světových jazyků vydalo před rokem 1989 nakladatelství Artia. V českém jazyce vyšla tehdy jen v rámci tajné samizdatové edice Alef a potom až po pádu komunistického režimu.

Na záznam z roku 1994 v interpretaci Jaroslava Kepky nyní navázali v nových nahrávkách, pořízených během letošního podzimu, Arnošt Goldflam a Jan Potměšil. Nově sestavený audioknižní komplet Osm světel v délce bezmála deset a půl hodiny vychází u vydavatelství Supraphon na 2CD-MP3 a v digitálních formátech v pátek 11. prosince 2020.

Producentka mluveného slova Supraphonu Naďa Dvorská k vydání audioknihy uvedla: „Díky audiopodobě si můžete nyní Osm světel poslechnout v nadšeném a zároveň pokorném přijetí zásadních sdělení, které do svých interpretací Jaroslav Kepka, Arnošt Goldflam a Jan Potměšil tak skvěle přetavili. Posluchači se mohou těšit na příběhy o praotci Abrahámovi, vůdci Mojžíšovi, králích Davidovi a Šalomounovi, proroku Eliášovi, o legendárních rabínech, žijících kdysi ve Svaté zemi, a uslyší i bajky, jež vytvořili. Věřím, že naše audiopodoba Osmi světel Lea Pavláta rozšíří obec pozorných čtenářů o vnímavé posluchače, kteří mohou obdivovat nesmírnou moudrost i svébytný humor, jenž dokáže poskytnout útěchu a posilu.“

MULTILINK: https://lnk.to/PavlatOsmSvetel

Připojené video