LADISLAV ŠTAIDL

ZEMŘEL

Ve věku 75 let zemřel hudební skladatel a textař Ladislav Štaidl. Byl autorem mnoha hitů zpěváka Karla Gotta, mimo jiné písniček Kávu si osladím a Trezor. Úspěchy slavil také jako kapelník vlastního orchestru, který koncem 70. let dvakrát vyhrál kategorii skupin v anketě Zlatý slavík. Největší úspěchy Štaidl slavil v 70. a 80. letech minulého století, a to jako autor i vedoucí hudební skupiny, která nesla jeho jméno. Na začátku 90. let Ladislav Štaidl ze světa showbyznysu odešel a věnoval se podnikání.

Štaidl byl autorem přibližně 200 písní a hudby k mnoha seriálům a filmům. V říjnu 2015 mu prezident republiky udělil Medaili Za zásluhy o stát v oblasti umění. Vedle Karla Gotta zpívali Štaidlovy hity Jitka Zelenková, Dara Rolincová, Helena Vondráčková, Eva Pilarová, Jiří Korn nebo například i Dalibor Janda. Od roku 1987 spolupracoval s Ivetou Bartošovou.

Ladislav Štaidl začínal v roce 1962 se skupinou Crazy Boys, pak se s bratrem Jiřím Štaidlem spolupodílel na činnosti klubu Olympic a posléze pracoval pro divadlo Semafor, kde se seznámil s Karlem Gottem. Společně s ním sourozenci v roce 1965 založili Divadlo Apollo a se zpěvákem absolvovali také půlroční koncertování v Las Vegas. Hráli i na výstavě Expo 67 v Montrealu. Orchestr Ladislava Štaidla získal několik zlatých a platinových desek Supraphonu v součtu za více než sedm milionů prodaných desek.

Ladislav Štaidl byl nejen muzikant, textař, hudební skladatel a aranžér, ale uspěl i jako zpěvák. Jeho původního eponymního alba vydaného v roce 1981 se svého času prodalo bezmála 40 000 nosičů.

Nahrávky, na kterých se Ladislav Štaidl podílel jsou v katalogu Supraphonline: https://www.supraphonline.cz/vyhledavani?…