MILAN CHLADIL

90. VÝROČÍ NAROZENÍ

Koupit album
Katalogové číslo: VT 2473-2

Před 90 lety se narodil zpěvák Milan Chladil, který léta vystupoval po boku zpěvačky Yvetty Simonové a byl kmenovým zpěvákem Orchestru Karla Vlacha. Zatímco v rodném Brně se vyučil krejčím, v Praze, kam posléze odešel, se stal pěveckou hvězdou. Milan Chladil neměl mnoho životního času, přesto se navždy zapsal do historie české populární hudby i do zlatého fondu vydavatelství Supraphon.

Do Prahy přišel z Brna, kde 8. února 1931 narodil. I když se na přání otce vyučil krejčím a potom ještě vystudoval obchodní školu, jeho cesta směřovala přece jenom k muzice. Jasnozřivý talent a chuť zpívat ho zavedly v moravské metropoli jak na konzervatoř, tak k Orchestru Erika Knirsche, s nímž koncertoval a nahrával už od roku 1949. Pak ho přece jen zlákala Praha, kde se o něj renomovaní kapelníci málem poprali.

Vlastně až mnohem později se na stránkách časopisu Melodie svěřil, že na samém začátku chtěl zpívat přece jenom něco jiného než slaďáky: „Když jsem vůbec začal zpívat, chtěl jsem se věnovat jazzu – chtěl jsem být jazzový zpěvák. Ovšem ani tenkrát u nás nebylo dostatečně široké posluchačské zázemí. To koneckonců poznal i Karel Hála nebo Karel Gott. Takže i když to někdy vypadá, jako že by člověk v sobě mohl mít víc, než zrovna produkuje – nedá se s tím nic dělat, to je prostě realita.”

V letech 1954–1956 zpíval s Orchestrem Zdeňka Bartáka, kde se krátce setkal s Yvettou Simonovou, a posléze v kapele Kamila Hály. Teprve v roce 1956 dostal lano od Karla Vlacha, s jehož orchestrem spolupracoval bezmála třicet let.

V mnoha ohledech se stal Milan Chladil nástupcem zpěváka Rudolfa Cortése, navázal na něj repertoárově, frázováním stejně jako jadrnou dikcí. Stal se jednoznačně posledním vysoce populárním zpěvákem swingové sweetové éry – a díky Karlu Vlachovi měl v tomto oboru takřka monopolní postavení.

Jako představitel Freddyho zpíval v muzikálu My Fair Lady na scéně Hudebního divadla v Karlíně, kde účinkoval ještě například v operetě Na tý louce zelený. Stálou pěveckou partnerkou na koncertním jevišti, v televizi i v nahrávacím studiu mu byla Yvetta Simonová, s níž natočil řadu duetů jako O nás dvou, My dva a čas, Sladké hlouposti, Až na severní pól či Sentimentální.

Pěveckou partnerkou mu v roce 1964 byla také mladičká Helena Vondráčková, a to v duetu Vidím tvůj stín. Úspěchu se dočkaly i další dva duety – jeden nazpíval s Jaromírem Mayerem (U Kokořína), druhý s Karlem Gottem (Je krásné lásku dát). Mezi Chladilovy sólové hity patří rozhodně písně jako Arrivederci Roma, Dívka, jež prodává růže, Chtěl bych mít kapelu, Volání divokých husí, Je nás jedenáct, Ulice, kde bydlíš ty, Jezdím bez nehod, Oh, Lady Mary, Matylda, Já se dnes odpoledne žením nebo Toulavá.

Osud mu nedopřál mnoho životního času. Milan Chladil zemřel předčasně, a to 28. června 1984 ve věku 53 let.

Jeho nahrávky najdete v katalogu Supraphonline. Nyní k 90. výročí narození vycházejí hned čtyři komplety z jeho singlové produkce:
https://www.supraphonline.cz/…ilan-chladil