IGOR OROZOVIČ & VLADIMÍR JAVORSKÝ

HIPPOKRATOVA ARMÁDA

Koupit album
Katalogové číslo: VD 0034-2

Janžurová, Svěrák, Lábus, Trojan, Kubařová, Prachař, Neužil, Čermák, Čtvrtníček a 30 dalších osobností české kultury se spojilo na podporu Hippokratovy armády! Igor Orozovič uvádí videoklip, který vznikl na jeho autorskou píseň k poctě lékařům. Nazpíval ji s kolegou z Národního divadla Vladimírem Javorským.

Herec a muzikant, člen Činohry Národního divadla Igor Orozovič již před rokem v březnu, kdy poprvé udeřila pandemie koronaviru, složil píseň Hippokratova armáda, kterou děkoval lékařům a zdravotním sestřičkám za jejich nasazení v takzvané první linii. Jeho óda na lékaře, kteří se v jeho písňovém textu mění na rytíře odvážně chránící naše životy, vznikala jen u klavíru jako spontánní reakce na vzniklou situaci.

Letos v lednu se Igor Orozovič ke své písni vrátil již s jasnou představou, že ji nahraje „barevněji“ v doprovodu kapely a v nápaditém muzikantském aranžmá. Spojil síly s hudebním skladatelem a producentem Davidem Hlaváčem, který stojí například za úspěšnými alby herečky a zpěvačky Barbory Polákové, a společně se pustili do hledání nejlepší hudební „zbroje“ pro Hippokratovu armádu. „David je plný entusiasmu, a když se do něčeho pustí, tak se už nepustí,“ dodal s úsměvem Orozovič.

David Hlaváč do nahrávacího studia Faust Records v pražském Bubenči přizval hráče na bicí Bady Zbořila, Martina Lehkého s basovou kytarou, Michala Zpěváka s několika dechovými nástroji. S Igorem se David střídal za klávesami. Nahrávka vznikla ve spolupráci se zvukovým mistrem Derekem Saxenmayerem. „Původně jsem chtěl píseň natočit s více zpěváky ve stylu We are the world. Ale zjistil jsem, že není až tak jednoduché vybrat, kdo by to měl být. Specifická píseň si žádá specifický projev. A najednou jsem vykřikl: Vladimír Javorský! Můj skvělý kolega z Národního divadla. A bylo to jasné! Ta píseň si ho sama našla. Navíc mužský duet není až tak úplně běžný,“ uvedl Igor Orozovič. V písni zaznívají výrazné sbory v podání hereček Národního divadla: Terezy Vilišové, Pavlíny Štorkové, Magdalény Borové, Pavly Beretové, Veroniky Lazorčákové a divadelní lektorky ND a zpěvačky Zuzany Kráľové. Překvapením je hudební cameo světoznámého tenora Štefana Margity! „Od počátku jsem měl radost, že takový nápad vznikl a že jsem se mohl zúčastnit. Igor mě nadchl svou činorodostí a zápalem tvořit už během první vlny pandemie. A navíc jsem poznal skvělého muzikanta Davida Hlaváče. Díky jim i všem za ten počin a nejvíce těm, kterým je určen,“ poznamenal Vladimír Javorský ke své účasti.

Cesta k realizaci vizuální podoby písně Hippokratova armáda byla dlouhá. Formu videoklipu Igor Orozovič konzultoval s přáteli z umělecké branže. „S divadelní režisérkou Terezou Karpianus jsme načrtli obraz neznámého člověka, který cestou do práce potkává na ulici slavné osobnosti v nejrozličnějších povoláních. A až na konci se ukáže, že největší osobností je právě ten ,neznámý‘, protože je lékař. Nejvíc mi pak samozřejmě pomohl režisér klipu Jan Chramosta, který základní myšlence dodal reálné kontury a připojil spoustu nápadů. Děkuji filmovému bohu za tu spolupráci! Honza je osvícený parťák se skvělým týmem spolupracovníků – bez nich by klip nevznikl,“ uvedl Igor Orozovič a ještě upřesnil: „Klipem chceme poslat podporu a úsměv všem zdravotníkům. A protože nejen úsměvem je člověk živ, chtěli jsme pracovníky v první linii podpořit i finančně. Nevěděl jsem jak na to. Oslovil jsem tedy kardiologa Petra Neužila ze spolku Sdružení pro srdeční rytmus a díky němu pak ředitelku Nadace Charty 77 a Konta Bariéry paní Boženu Jirků. Tihle dva lidé a tyhle dvě organizace nám pomohli celou akci rozjet. Přes veřejnou sbírku mohou teď lidé přispět na konto uvedené v titulcích klipu Hippokratova armáda, a přilepšit tak lékařům v náročných pracovních podmínkách. Na stejný účet půjde i veškerý výtěžek z poplatků a prodeje singlu. S tím nám pomáhá vydavatelství Supraphon.“

Finální realizace klipu vznikala v režii zmíněného Jana Chramosty (kreativní skupina Final2) a před kamerou Lubomíra Krupky se postupně objevuje bezmála čtyřicítka osobností spojených s českou kulturou. Herci, muzikanti, režiséři, scenáristé, ale také choreograf, ředitelka divadla či dokonce kouzelník. Všichni své role ztvárnili bez nároku na honorář s cílem podpořit charitativní myšlenku. Diváci tak mohou v dobrosrdečné pošťačce poznat Ivu Janžurovou, v poslíčkovi s pizzou Jiřího Lábuse, v cestujícím mířícím na sever Zdeňka Svěráka, v dívce s květinou Veroniku Khek Kubařovou, v běžci choreografa Marka Zelinku a mezi cestujícími hromadné dopravy zahlédnou Ivana Trojana, Annu Fialovou, Magdalénu Borovou nebo proslulého kouzelníka Ondřeje Pšeničku. Neodolatelné jsou v roli metařů hvězdy Dejvického divadla Hynek Čermák a Václav Neužil, zaujme i vlídný vrátný Thomayerovy nemocnice Petr Čtvrtníček.

„Vím, že hodně lékařů má velmi blízko ke kultuře, proto jsem si říkal, že by jim tenhle náš společný ,pozdrav‘ mohl udělat radost. Přejeme jim, aby celou situaci zvládli a aby se na to, co zvládli, nezapomnělo! Přál bych si, aby nešlo jen o aktuální gesto, protože děkovat lékařům se má pořád. Úplně stejně by si to zasloužili i učitelé,“ uzavírá Igor Orozovič.

Připojené video