ZDENĚK MILER

100 LET

Koupit album
Katalogové číslo: SU 5914-2

Roztomilého krtečka, kterého znají děti v mnoha zemích, dal světu Zdeněk Miler. Nebyl to ale jeho jediný chráněnec. Ilustroval například knihy Eduarda Petišky nebo Vladislava Vančury. Od narození výtvarníka, animátora a režiséra uplynulo přesně 100 let. Celkem vyrobil na 70 animovaných filmů a svými ilustracemi vyzdobil na 40 knih. Část z nich se od roku 2000 průběžně stala i předlohou pro audioknižní zpracování v podání Marka Ebena a Aničky Slováčkové, které na pěti CD vydal Supraphon.

V roce 1947 začal Zdeněk Miler pracovat na prvním samostatném filmu. Byla to adaptace pohádky Jiřího Wolkera O milionáři, který ukradl slunce. Sám si nejen navrhl výtvarné řešení, ale bez cizí pomoci nakreslil i celý film. Ten vzbudil ohlas na benátském festivalu a rozhodl tak definitivně o Milerově umělecké dráze. Do té doby ještě zvažoval, jestli být malířem, nebo se věnovat právě kreslenému filmu. Adaptace vážného Wolkerova díla se společenským přesahem ukázala, že kreslený film nemusí být pouze pro děti. I pro posílení vážnosti a tíživého dojmu Miler nepoužil barvu.
Filmový obraz tak pracuje pouze se světlem, stínem a tmou. Zdeněk Miler, který byl původem z průmyslového Kladna, znal také velmi dobře prostředí hutí, šachet, těžních věží a horníků, což filmu také pomohlo. Pro dospělé vytvořil Miler ještě několik filmů, například Brigádu nebo Rudou stopu. Ještě na konci 40. let ale udělal první film pro děti v podobě Červené karkulky. Právě tahle cílová divácká skupina mu měla změnit život.

Původně Miler dostal úkol zfilmovat naučnou pohádku o výrobě oblečení. Hledal ale, kdo by děti příběhem mohl provázet. Na krtčí hromadu v lese narazil náhodou, nápad ale zdaleka nestačil a čekala ho krušná realizace. Krtek totiž nepatří k těm nejhezčím a nejpopulárnějším zvířatům. „Nakreslit ho mi trvalo dva roky. Ona je to taková myš, a ještě k tomu nemá ani uši,“ svěřoval se filmař. Svým vlídným přístupem, kterým byl Miler proslulý i mezi kolegy a kolegyněmi ze studia, ale přetvořil zahradního škůdce v miláčka celého národa. Tvorba kresleného Krtečka se pak pro Milera stala vším. „Často jsem zapomněl na svět, vůbec jsem od toho nemohl vstát. Tenkrát jsem to mohl dělat pořád a nebyl jsem unavený,“ vzpomínal autor. První film Jak krtek ke kalhotkám přišel z roku 1956 měl obrovský úspěch. Získal lva na festivalu v Benátkách, následovaly i seriály pro německou televizi. Nemotorný krtek s červeným nosem byl nakonec hlavním hrdinou asi padesáti Milerových filmů.

Oblíbený krteček se dostal do audioknih vydavatelství Supraphon v roce 2000, kdy vznikla první nahrávka příběhu Jak krtek ke kalhotkám přišel, který napsal Eduard Petiška. Vypravěčem se stal Marek Eben a hlásek malého hrdiny patří Aničce Slováčkové – tehdy ještě v dětském věku. V průběhu dalších tří let ještě přibyly další čtyři tituly: Krtek a zelená hvězda, Krtek a orel, Krtek a kouzelné Vánoce, Krtek ve městě a Jak krtek uzdravil myšku. Zdeněk Miler spolu s interprety obdržel za prodaná CD pět zlatých a pět platinových desek Supraphonu. V roce 2008 vyšly všechny nahrávky pod názvem Krtkova dobrodružství v kompletu pěti CD. Nahrávky jsou k dispozici i digitálním formátu v e-shopu Supraphonline.cz.